Hírek

Nemes Jeles László filmterve nyert Torinóban

Nemes Jeles László Iris című filmterve nyerte a torinói filmfesztivál hivatalos programjaként megrendezett Script&Pitch elnevezésű rangos filmtervfejlesztő fórum díját – tájékoztatta a Magyar Filmunió kedden az MTI-t.

Az összegzés felidézi, hogy a Proton Cinema égisze alatt készülő, Nemes Jeles László által jegyzett nagyjátékfilm tervet tavaly ősszel válogatták be a nagy presztízsű Torino Script&Pitch nemzetközi forgatókönyv-fejlesztő és filmterv-finanszírozó fórumra.

A nyolc hónapos fejlesztési folyamat lezárásaként Nemes Jeles László bemutatta filmtervét a nemzetközi filmes szakemberekből álló közönség előtt a hétvégén Torinóban. A fejlesztésre benevezett 16 terv közül a német-francia ARTE kulturális televízió Nemes Jeles László filmtervét tartotta a legígéretesebbnek, és “Nemzetközi kapcsolatok” díjával ismerte el. A rangos filmtervfejlesztő fórum díját először nyerte el magyar rendező.

A Iris című film Budapesten, az első világháború küszöbén álló monarchiában játszódik. Egy fiatal nő történetét meséli el, aki beleszeret egy sorozatgyilkosba. Nemes Jeles László játékfilmje a tervek szerint 2014-ben valósul meg európai koprodukcióban, magyar producerei Petrányi Viktória és Gyárfás Eszter lesznek – közölte a filmunió.

Nemes Jeles László Türelem című rövidfilmje elnyerte a 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilm díját, nemzetközi premierje a velencei filmfesztiválon volt, majd az Európai Filmakadémia jelölte a legjobb európai rövidfilm díjára. Kisfilmjei eddig 30 díjat kaptak száznál is több nemzetközi filmfesztiválon.

Rudolf Dániel

Nem is tudom mikorra vezethető vissza a film iránti érdeklődésem (értsd szenvedélyes rajongásom), talán valamikor ovis koromban történt először, hogy éles kritikusi szemmel elemeztem a Gumimacik aktuális epizódjait. Azóta sok víz lefolyt a Dunán. Jelenleg az ELTE bölcsészkarán tanulok filmtudomány mesterképzésen, korábban kommunikáció szakon végeztem a Kodolányi főiskolán, és időközben diákzsűriztem is pár filmfesztiválon.

Filmek: Elsősorban a filmtörténet és a klasszikusok érdekelnek, ezen belül bármi, Bergmantól a B-noirokig. „Emberi gyengeségemnek” a klasszikus Star Trek sorozat iránti rajongásomat tartom.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com