Hírek

Német filmdíjat nyert a Lore és A méhek világa

LoreA hétvégén a Német Filmakadémia kiosztotta a legjobb hazai filmalkotásoknak járó elismeréseit. A díjazott filmek között két, hamarosan a magyar mozikban is látható alkotás szerepel. 

A legpatinásabb német díjátadó a legjobb filmnek járó bronzszoborral tüntette ki a Lore-t. Cate Shortland alkotása egészen új nézőpontból mutatja be a második világháború hatásait, de nemcsak ezzel hívta fel magára a nemzetközi filmvilág figyelmét. Csodálatos fényképezése, lírai képei és a főszerepet játszó, nemrégiben hazánkban forgató Saskia Rosendahl lenyűgöző játékát már korábban is számos díjjal ismerték el, többek között a hazai Titanic Filmfesztivál fődíjával.

A legjobb dokumentumfilmknek választott A méhek világa Markus Imhoof nagyszabású munkája. Ritka az olyan eset, hogy egy moziba kerülő dokumentumfilm olyan aktuális és fontos témát mutat be, hogy a film körüli vita hatással lehet az elkövetkező évtizedeinkre. A méhek világa talán csak az Új Eldorádóhoz hasonlítható az elmúlt időszakból, azzal a különbséggel, hogy a svájci filmrendező egy világjelenséggel foglalkozik és több földrészen keresztülutazva mutat be olyan folyamatokat, amelyeknek nehezen mérhetjük fel a hatásait: a méhek pusztulását. A téma annál is inkább aktuális, mert éppen ma szavaztak az Európai Unió tagországai a méheket pusztító vegyi anyagokról, és hosszú hónapok vitája után ideiglenesen betiltottak három neonikotinoid szert, amelyek különösen veszélyesek rájuk. A méhek megmentéséért folyó harc még nem ért véget, a filmből az érdeklődők rengeteget tanulhatnak ezekről az állatokról és a rájuk leselkedő veszélyekről. Az itthon szinkronizált és feliratos változatban is mozikba kerülő A méhek világa lenyűgöző, soha nem látott felvételek segítségével mutatja be a méhek életét és a mindennapjainkra gyakorolt hatásukat. Imhoof a műfajban rendkívül magasnak számító, 2 millió eurós költségvetésből forgathatott, melynek minden fillére meglátszik a vásznon: a rendező stábjával bejárta az egész világot.

A Lore május 2-án, A méhek világa pedig május 9-én kerül országosan a mozikba, forgalmazója a Mozinet Kft.

 

Mozinet

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com