Hírek

A Médiatanács kilenc új online sorozat készítését és filmfesztiválok nyerteseit támogatja

Kilencmillió forint támogatást ítélt meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az online tartalmakat támogató Neumann János-pályázatban, emellett három hazai és egy határon túli filmfesztivál díjaihoz ajánlott fel pénzjutalmat összesen 3,5 millió forint értékben.

Kilenc pályázó – köztük két határon túli – kapott összesen kilencmillió forint támogatást a Magyar Média Mecenatúra Program online tartalmakat támogató Neumann János-pályázatának tavalyi harmadik fordulójában. A támogatásból folytatódik a Tiltott kastélyok című sorozat az olasztelki Daniel-kastélyról a magyaridok.hu-n, és ugyanezen a portálon a pitypang és a medvehagyma bemutatását és felhasználási módját ismertetik majd a Természetes egészség új epizódjai.

A 20. század három jelentős magyar orvosának pályáját és személyiségét eleveníti meg a Fehérköpenyesek című ismeretterjesztő portré-filmsorozat az sztv.hu-n. Csaroda, Huszt és Nagyszekeres református templomait láthatják majd a nézők az Élő templomok új részeiben a mandiner.hu-n. Két sorozat készül a ctv.hu-ra: a Trianon 100 a békeszerződéshez vezető történelmi folyamatokat mutatja be. A Védett vezetők című sorozat pedig azt vizsgálja, milyen szerepet játszott a politikai rendőrség a pártállami vezetés mindennapjaiban. A magyar Rocco és fivérei a Nemzeti Színház vidéki színészeivel a szülőföld elhagyásának és a színészi hivatás megtalálásának témáit dolgozza majd fel a bonumtv.hu oldalon, öt részben.

Két határon túli pályázó is kapott támogatást: egykor patinás Maros menti, radnóti, kutyafalvi és marosújvári kastélyokhoz viszi közelebb a nézőket a Történelem a Maros sodrásában három új epizódja a filmdzsungel.hu-n. A másik projekt erdélyi történelmi amatőr- és kísérleti filmesekről szóló háromrészes sorozat a kulturpart.hu oldalra.

A testület döntött filmfesztiválok támogatásáról is. 500 ezer forinttal támogatják az augusztus 21-25. közötti 26. Országos Diákfilmszemle nyertesét. Az április 30. és május 4. között zajló Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét elnevezésű rendezvényen pedig a tanács 500-500 ezer forintot ajánl fel a legjobb magyar dokumentum- és rövidfilm kategória nyerteseinek. A BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon (augusztus 27. és szeptember 1. között) a legjobb magyar fikciós- és animációs film javára ajánl fel a tanács 500-500 ezer forintot. A 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlén (október 3-9. között) a médiatanács egy-egy millió forintos pénzdíjjal támogatja a Sárga Csikó-díj és a Filmgalopp fődíj nyerteseit.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com