Hírek

Nemzetközi dokumentumfilmfesztivál-sorozat indul Budapestről

Tizenhat film mutatja be az egykori szocialista országok ellenkultúráját a Courage-Parevo című nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon, amelyet először Budapesten rendeznek meg  június első hétvégéjén, pénteken és szombaton a Premier Kultcaféban.

A programban azok az elhallgatott történetek kerülnek reflektorfénybe, amelyek megteremtették a rendszerváltás lehetőségét ott, ahol 1988-ban még senki sem gondolta volna, hogy valaha véget ér a szocializmus.

A fesztiválra egész Kelet-Európából érkeztek filmek, kezdve a lengyel graffitis forradalmi mozgalmat feldolgozó alkotástól a magyar punk érát bemutató munkán át egészen a jugoszláv nonkonformizmust tárgyaló alkotásig. Ezek a filmek többek egyszerű kordokumentumoknál, hiszen egy lázadó generáció „pózoktól mentes és korántsem veszélytelen” szerepvállalásait mutatják be emberi sorsokon keresztül. Arról beszélnek, hogy mitől került ki a forradalom az utcára, és mi köze van ehhez a ma emberének néhány évtizeddel később.

A vetítéseken túl kísérőprogramok is lesznek: június 1-jén egy kerekasztal-beszélgetés nyitja meg a fesztivált, amelyen Szőnyei Tamás, Klaniczay Gábor, Legát Tibor, Ujj Zsuzsi és Oltai Kata Pándi Balázs moderálásával tárgyalja ki az ellenkultúra egykori és mai lehetőségeit, valamint a seregszemle ideje alatt egy kamarakiállítás is nyílik Szőnyei Tamás 1980-as évekbeli new wave koncertplakátjaiból a Premier Kultcafé előtereiben.

A fesztivál záróbuliján a Toldi moziban egy underground posztszocialista est idézi meg a rendszerváltás előtti földalatti mozgalmak zenei atmoszféráját. Ezen fellép a posztjugoszláv zenei kultúra kutatója, a horvát Labosh, a magyar Dj Suhaid, a szlovák kísérleti zenész Palmovka és Splatter, valamint a Küss Mich duó fele, a budapesti szinti-posztpunk-industrial-noise színtér szervezője.

A fesztivál az Európai Unió felhívására megalakult Courage program keretében jön létre, amelynek célja, hogy összegyűjtse és elérhetővé tegye az ellenkulturális mozgalmak hagyatékát. Online archívumban dolgozzák fel a résztvevő országok mindeddig kevéssé tárgyalt múltját, tananyagokat készítenek, kiállításokat szerveznek és politikai ajánlásokat írnak.

A programot Magyarország fogja össze, ezért a fesztivál is itt valósul meg először, mielőtt tovább utazik Prágába, Bukarestbe, Varsóba, az Egyesült Királyságba és Németországba.

A Premier Kultcaféban vetített filmeket nemzetközi zsűri választotta ki, a legjobb rendezőnek választott alkotót pedig 1000 euróval jutalmazzák a Dunatáj Alapítvány jóvoltából.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..