Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Hírek

Nemzetközi elismerésben részesült a Bartók reklámfilm

Jelenetkép a Bartók World Competition & Festival reklámfilmből
Jelenetkép a Bartók World Competition & Festival reklámfilmből

Silver Hugo-díjat ítélt oda a nemzetközi zsűri a Bartók Világversenyt és Fesztivált ajánló kisfilm alkotóinak az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében a Reklámfilm / Individual Commercials főkategóriában.

Bár az alkotókat díjazzák, az elismerés nyertese a Zeneakadémia, Bartók Béla ügye és a kulturális kormányzat – mondta Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs és médiatartalmi igazgatója az MTI-nek. Hozzátette: ez a komoly eredmény és visszajelzés azt igazolja vissza, hogy sikerült olyan erős pulzáló jeleket kibocsátani, amire a nemzetközi közvélemény nyitott. „Mindenki büszke a csapaton belül” – hangsúlyozta, hozzáfűzve: a Zeneakadémia lehetőséget adott arra, hogy olyan dolgokkal kísérletezzenek, amiben nemzetközileg újszerű utat lehetett találni.

A film írója és kreatív producere a Bartók Világverseny kialakítását is jegyző Szabó Stein Imre, rendezője Géczy Dávid. Az operatőr Dobóczy Balázs, a zenész szereplők pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói voltak, a trükkök és speciális effektek Tóth Gergely munkáját dicsérik.

A 45 másodperces filmetűd a Zeneakadémiától követ egy fiatal zenészt, aki Bartók eredeti Allegro Barbaro felvételét hallgatja. A kisfilm idősíkokkal, a valós és a képzeletbeli határaival játszik, majd a perspektívát a végtelenig tágítva, Bartókkal szembesíti a főszereplőt, s a képernyőről egy pillanatra kitekint maga a zeneszerző is.

„Az egész kreatív koncepció középpontjába – hosszú töprengés után – a bartóki hídszerkezetet helyeztük” – mutatott rá Szabó Stein Imre, hozzáfűzve: a film egy valódi hídon, a Lánchídon éri el tetőpontját, ahol a Zeneakadémiától hajnali útjára induló fiatal zenész egy pillanatra öntudatlanul beleütközik Bartókba.

„Nagyon erősen Bartók személyiségére építettünk, ettől válik személyessé a dolog, ebben rejlik az ereje” – hangsúlyozta az igazgató, kiemelve: egy alacsony költségvetésű film elkészítésénél nagyon komolyan el kell gondolkodni, hogyan lehet kiemelkedni a nemzetközi mezőnyből, miként lehet erősebb jelet hagyni.

 

Nemzetközi figyelemben Bartók és a Zeneakadémia

A Bartók-kisfilm díja a Szabó Stein vezette kommunikációs irány második versenygyőzelme a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon, ugyanis a 2015 januárjában bemutatott, Lisztérium című filmet is Silver Hugo-díjjal jutalmazta akkor a zsűri. Az elmúlt négy évben továbbá két, a kreatív iparág Oscar-díjának is hívott Red Dot Design Award irányított komoly nemzetközi figyelmet a Zeneakadémiára.

Szabó Stein Imre elmondta, hogy a Bartók-filmet más versenyekre is benevezték, amelyek eredményei a következő hónapokban várhatók.

A Bartók Világverseny és Fesztivál meghirdetését támogató kampány a Zeneakadémia, Magyarország és Bartók életművének a nemzetközi népszerűsítéséhez is hozzá kíván járulni. A kommunikációs igazgatóság irányításával kifejlesztett megjelenés a világ zenei rendezvényeinek élmezőnyébe – a moszkvai Csajkovszkij-verseny, a brüsszeli Erzsébet királyné-verseny vagy a müncheni ARD-verseny mellé – igyekszik pozicionálni a versenyt, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..