Hírek

Nemzetközi Emmy-díj: zajlik a budapesti elődöntő

Egymás után immár a harmadik alkalommal ad otthont Budapest csütörtökön a televíziós műsorok legrangosabb szemléjeként működő Nemzetközi Emmy-díj (International Emmy Awards) egyik elődöntőjének.

„A Nemzetközi Emmy-díjat a Nemzetközi Televíziós Akadémia alapította, 1973 óta minden évben odaítélik az amerikai televíziós produkciókat díjazó Emmy-díj mintájára Amerikán kívüli, illetve az Egyesült Államokban bemutatott nem angol nyelvű alkotások számára. Az idei, 46. kiírás húsz televíziós kategóriában zajlik a dokumentumfilmektől a komédián át a gyerekműsorokig és a hírekig”– mondta Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója az MTI-nek.

Az esemény házigazdájaként tevékenykedő szakember kiemelte: a televíziós Oscar-díjnak is nevezett Nemzetközi Emmy-díjat minden évben novemberben osztják ki New Yorkban. A zsűrizés három fordulóban zajlik, Budapest a középső fordulók egyikének ad otthont sorrendben harmadik alkalommal. Házigazda az az ország lehet, amely részt vesz a Nemzetközi Televíziós Akadémiában; utóbbinak tagja Medveczky Balázs.

Az igazgató beszámolt arról, hogy a vetítések csütörtökön reggel óta zajlanak az MTVA Kunigunda útján található székházában és egészen estig tartanak, ezt követi a nemzetközi zsűri pontozása. Utóbbi alapján dől el, mely produkciókat jelölik idén a Nemzetközi Emmy-díjra.

Nathaniel Brendel, a Nemzetközi Televíziós Akadémia zsűriigazgatója az MTI-nek azt mondta, a csütörtöki budapesti második körben mintegy húsz produkciót, összességében hatórányi anyagot néz meg a zsűri és három kategóriát zsűriznek.

„Mindig abban bízunk, hogy valóban a legjobb műsorok vesznek részt a versenyben, de nem az akadémia állítja össze a listát, erről a producerek és a műsorsugárzók döntenek. A díj elnyerése nem jár pénzjuttatással, a győztes egy szobrocskát kap, a dicsőséget élvezheti, a díjazott előtt pedig nyilván számos ajtó fog kinyílni a továbbiakban, több országba juthatnak el ezek az alkotások”– szögezte le a zsűriigazgató.

Medveczky Balázs kitért arra, hogy magyar televíziós produkciók is rendszeresen neveznek több kategóriában, de egyelőre nem nyilvános, idén hány ilyen versenyez. A pontos kategóriákról is utóbb lehet tudomást szerezni, és a befolyásolások elkerülése miatt az sem publikus, kik a zsűritagok.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya