Fókuszban Hírek

Nemzetközi film készül Forgách András súlyos családi drámájából

elo_kotet_nem_maradFilm készül Forgách András Élő kötet nem marad című 2015-ben megjelent regényéből – közölte a Jelenkor Kiadó az MTI-vel hétfőn.

A megfilmesítés jogát a Heyday Films és a Film4 vásárolta meg. Az Élő kötet nem marad súlyos, személyes történetet tár fel: közel harminc év múltán kiderült a szerző számára, hogy szeretett édesanyja a Kádár-rendszer besúgójaként jelentett nem csupán ismerősökről, rokonokról és családi barátokról, hanem még a gyermekeiről is.

A regény áprilisban a Londoni Könyvvásár egyik legnagyobb nemzetközi érdeklődést kiváltó műve volt. Nádas Péter szerint a nagyon szép, szomorú és drámai könyvben a szerző mindvégig megőrzi a történtektől való távolságot, láthatóvá téve ezzel a „hajszálnyi különbséget” a „szabadság és az örök családi rabság között”.

Az 1997-ben alapított angol Heyday Films készítette többek között a Harry Potter-filmeket, a Legendás állatok és megfigyelésüket, a Gravitációt és a Paddingtont. A szintén brit Film4 pedig olyan sikereket tudhat magáénak, mint a Tizenkét év rabszolgaság, a Gettómilliomos, A szoba vagy a Trainspotting.

„A Heydaynél mi olyan személyes történeteket viszünk filmre, melyek túlmutatnak önmagukon, mélyebb politikai és társadalmi vonatkozásuk van. Forgách András memoárja a családját mindenáron összetartó, érzelmileg labilis édesanyjáról és a múltjukat meghatározó titkokról és hazugságokról épp ilyen” – idézi a közlemény David Heyman producert, a Heyday Films alapítóját.

forgach_andrasA könyv kiadási jogait eddig tíz országban vásárolták meg, és emellett három világjogot (arab, angol és spanyol nyelvterületen való kizárólagos kiadási jogot) is értékesített a szerzőt képviselő Sárközy & Társa Irodalmi Ügynökség. A regény következő ősztől olvasható lesz többek között német, francia, dán, katalán, olasz, holland, görög norvég és svéd nyelven is.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés