Hírek

Nemzetközi filmfesztiválon nyert fődíjat a Hab

Hab-Kerekes-Vica

A firenzei Cinema e donne nemzetközi fesztivál egyik fődíját hozta el Lakos Nóra első mozifilmje, a szeptemberben bemutatott Hab.

42. alkalommal került megrendezésre Firenzében a Cinema e donne nemzetközi filmfesztivál, ami a legjobb női filmeket ünnepli meg minden évben. Idén a 23 alkotásból álló versenyprogramból Lakos Nóra bemutatkozó mozifilmje, a Hab érdemelte ki a fesztivál egyik fődíját. A Gilda Gradi firenzei színésznőről elnevezett díj első alkalommal került magyar filmkészítőhöz. Az MTI szerint a zsűri kiemelte a romantikus vígjáték sajátos „iróniáját, társadalomkritikáját és humorát”.

A Hab Dóra, az elvarázsolt cukrászlány kalandjait követi, amint megpróbálja megmenti édességboltját a teljes csődtől. Végső elkeseredésében benevez egy nagyobb pénzösszeggel kecsegtető versenyre. Egy a gond: csak családi vállalkozások vehetnek részt a döntést megelőző workshopon. Dóra a jóképű fogorvos agglegényből és a szomszéd kisfiúból gyorsan szedett-vedett családot buherál, s beindul a kalamajka.

A Hab a Wes Anderson filmek és az ikonikus Amélie csodálatos élete hangulatát idézi meg. Mi így írtunk róla:  „gyerekbetegségei és egyszer-egyes megoldásai ellenére szórakoztató”. A főszerepet az elbűvölő Kerekes Vica játssza, őt Mátray László kíséri, sőt, Mácsai Pál is felbukkan egy pillanatra. Lakos Nóra első mozifilmjéről van szó, bár a rendező dokumentum- és rövidfilmjeivel már több fesztiválon is bizonyította magát.

A Habot szeptember 10-étől játszották a magyar mozik.

Takács Janka

Takács Janka

Janka jelenleg elsőéves hallgató a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya