Hírek

Nemzetközi összefogás a Csak a szél mellett

Charlotte Gainsbourg francia színésznő, Mike Leigh brit filmrendező és más filmes alkotók is támogatásukról biztosították Fliegauf Bence Csak a szél című filmjét, amely Magyarországot képviseli az idei legjobb idegen nyelvű film-kategóriájába nevezett produkciók közül.

Fliegauf Bence az MTI-nek hétfőn elmondta: megtisztelőnek tartja ezt a nemzetközi összefogást. Az Oscar-kampányban Anton Corbijn holland és Francois Ozon francia rendező is intellektuális támogatóként állt a romagyilkosságokkal foglalkozó alkotás mellé, amely idén számos más elismerés mellett elnyerte a Berlinale Ezüst Medve-díját, és az Európai Parlament Lux-díjának nagy esélyeseként emlegették.

Gainsbourg üzenetében kiemelte, hogy Fliegauf filmje a könyörtelen igazságot realista, de mégis költői és elgondolkodtató módon festi le. „A Csak a szél erős mű, amely filmes eszközökkel foglalkozik ezzel a súlyos témával” – fogalmazott a színésznő.

Leigh „az utóbbi évek egyik legfontosabb antirasszista filmjei közé” sorolta az alkotást, és méltatta rendezőjét, aki „mesteri filmes szemmel ábrázolta a magyarországi romák kétségbeejtő helyzetét”. Ozon pedig olyan „erős és nyugtalanító” filmként jellemezte, amely egy fájdalmasan érzékeny pontra tapintott rá.

A koprodukciós alkotással, amelynek producere Mécs Mónika és Mesterházi Ernő volt  riportfilmben foglalkozott az Európai Parlament televíziója is. Járóka Lívia európai parlamenti képviselő pedig a YouTube-on látható videoüzenetben beszélt arról, milyen fontosnak tartja Fliegauf munkáját.

A filmet Los Angelesben már bemutatták, ez feltétele a produkció Oscar-jelölésének. A rendező úgy értékelte, hogy a hollywoodi esélyeken ronthatott, hogy az alkalmatlan időpont miatt értesülése szerint a Golden Globe-szavazók közül csak egy vett részt a számukra tartott vetítésen. A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók Golden Globe-díját rendszerint az Oscar előszobájaként emlegetik.

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára nevezettek listáját több fázisban szűkítik le arra az öt jelöltre, amelyből az amerikaifilmakadémia tagsága végül szavazással kiválasztja az Oscar-díjas produkciót. A jelölteket 2013. január 10-én hozzák nyilvánosságra. Az Oscar-díjak 85. alkalommal történő átadására 2013. február 24-én kerül sor Los Angelesben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com