Hírek

Nemzetközi Tudományos Filmszemlét tartanak négy napon át Szolnokon

finalcut

Tucatnyi ország 256 filmje közül 55 alkotást válogattak be a csütörtökön kezdődő Nemzetközi Tudományos Filmszemle versenyprogramjába, a szolnoki Tisza Moziban négy napon át tartó seregszemle 19 filmje a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült.

Demeter István fesztiváligazgató tájékoztatása szerint a fesztivál olyan különböző műfajú filmalkotásoknak biztosít fórumot, amelyek valamilyen módon a tudományhoz kapcsolódnak, azaz tudományos munkáról, tudományos eredményekről szólnak vagy cselekményükben, nyelvükben, előadásmódjukban fontos szerephez jut a tudomány.

Az alkotások zöme dokumentumfilm, ám a kínálatban természet- és játékfilmek is vannak. A művek témájukat tekintve igen változatosak, éppúgy megtalálhatók közöttük a történelmi eseményekről szóló alkotások, mint természetfilmek, de nem hiányoznak a palettáról a globális kérdésekkel foglalkozó vagy pszichológiai témájú művek sem.

A 120 éves a film című programban október 16-án a film közösségépítő szerepéről Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója tart előadást, amelyet kerekasztal-beszélgetés követ Film – közönség – közösség. Kreatív filmes műhelyek létrehozása címmel.

Pálfi György Final cut: Hölgyeim és uraim című filmjének vetítése után közönségtalálkozót tartanak az alkotókkal pénteken. Janovics Jenő munkásságára emlékeznek szakemberek egy szombati kerekasztal-beszélgetésen. A 70 éve elhunyt kolozsvári színigazgató, rendező az első világháború előtt Párizsból vitt kamerával és operatőrrel vágott bele a filmgyártásba az első világháborút megelőző aranykorban a filmgyártás kalandjába.

Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora összesen 1 millió forint értékben ad át díjat a zsűri által legjobbnak ítélt filmek alkotóinak az október 17-én 20 a Szolnoki Galériában tartott ünnepélyes díjátadón. A zsűri elnöke Kiss László, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, csillagász, tagjai: a Balázs Béla-díjas Zalán Vince filmkritikus, szerkesztő, címzetes egyetemi docens, Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós igazgatója. A legjobbnak ítélt filmeket a fesztivál utolsó napján újra levetítik.

Demeter István kiemelte: 2015 a Fény Nemzetközi Éve, amelyhez több programmal kapcsolódik a filmfesztivál. „A fény az élet, így az emberi létezés alapja, a fény a legfiatalabb művészet, a film alkotóeleme is” – hangsúlyozta.

Hozzátette: évek óta tudatosan egy időpontra szervezik páros évben a képzőművészeti, páratlan évben a tudományos filmfesztivál és a Szolnoki Művésztelep őszi programjait. A tudomány és a művészet kéz a kézben jár, és évről évre közös a két rendezvénysorozat hívószava, amely 2015-ben a fény – mondta.

A szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál harmadik napja, október 17. a festészet napja. Ez alkalomból különböző programokkal várják az érdeklődőket az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ átriumában, a Szolnoki Művésztelepen, a Szoboszlai Galériában és a Szolnoki Galériában.

Közben a Halkolbász Lovagrend tagjai egyedi receptek alapján halkolbászt valamint tiszai halászlevet és tárkonyos hallevest készítenek a Tisza Mozi és a Szolnoki Galéria közötti téren. A fesztivál programját könyvbemutató is gazdagítja: Szemadám György mutatja be Dúló Károly Világképek, képvilágok című művét.

A fesztiválra a belépés díjtalan. A szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál védnöke Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

 

Podcast

Hirdetés

Hirdetés