Hírek

Nemzetközi Tudományos Filmszemlét tartanak négy napon át Szolnokon

finalcut

Tucatnyi ország 256 filmje közül 55 alkotást válogattak be a csütörtökön kezdődő Nemzetközi Tudományos Filmszemle versenyprogramjába, a szolnoki Tisza Moziban négy napon át tartó seregszemle 19 filmje a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült.

Demeter István fesztiváligazgató tájékoztatása szerint a fesztivál olyan különböző műfajú filmalkotásoknak biztosít fórumot, amelyek valamilyen módon a tudományhoz kapcsolódnak, azaz tudományos munkáról, tudományos eredményekről szólnak vagy cselekményükben, nyelvükben, előadásmódjukban fontos szerephez jut a tudomány.

Az alkotások zöme dokumentumfilm, ám a kínálatban természet- és játékfilmek is vannak. A művek témájukat tekintve igen változatosak, éppúgy megtalálhatók közöttük a történelmi eseményekről szóló alkotások, mint természetfilmek, de nem hiányoznak a palettáról a globális kérdésekkel foglalkozó vagy pszichológiai témájú művek sem.

A 120 éves a film című programban október 16-án a film közösségépítő szerepéről Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója tart előadást, amelyet kerekasztal-beszélgetés követ Film – közönség – közösség. Kreatív filmes műhelyek létrehozása címmel.

Pálfi György Final cut: Hölgyeim és uraim című filmjének vetítése után közönségtalálkozót tartanak az alkotókkal pénteken. Janovics Jenő munkásságára emlékeznek szakemberek egy szombati kerekasztal-beszélgetésen. A 70 éve elhunyt kolozsvári színigazgató, rendező az első világháború előtt Párizsból vitt kamerával és operatőrrel vágott bele a filmgyártásba az első világháborút megelőző aranykorban a filmgyártás kalandjába.

Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora összesen 1 millió forint értékben ad át díjat a zsűri által legjobbnak ítélt filmek alkotóinak az október 17-én 20 a Szolnoki Galériában tartott ünnepélyes díjátadón. A zsűri elnöke Kiss László, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, csillagász, tagjai: a Balázs Béla-díjas Zalán Vince filmkritikus, szerkesztő, címzetes egyetemi docens, Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós igazgatója. A legjobbnak ítélt filmeket a fesztivál utolsó napján újra levetítik.

Demeter István kiemelte: 2015 a Fény Nemzetközi Éve, amelyhez több programmal kapcsolódik a filmfesztivál. „A fény az élet, így az emberi létezés alapja, a fény a legfiatalabb művészet, a film alkotóeleme is” – hangsúlyozta.

Hozzátette: évek óta tudatosan egy időpontra szervezik páros évben a képzőművészeti, páratlan évben a tudományos filmfesztivál és a Szolnoki Művésztelep őszi programjait. A tudomány és a művészet kéz a kézben jár, és évről évre közös a két rendezvénysorozat hívószava, amely 2015-ben a fény – mondta.

A szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál harmadik napja, október 17. a festészet napja. Ez alkalomból különböző programokkal várják az érdeklődőket az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ átriumában, a Szolnoki Művésztelepen, a Szoboszlai Galériában és a Szolnoki Galériában.

Közben a Halkolbász Lovagrend tagjai egyedi receptek alapján halkolbászt valamint tiszai halászlevet és tárkonyos hallevest készítenek a Tisza Mozi és a Szolnoki Galéria közötti téren. A fesztivál programját könyvbemutató is gazdagítja: Szemadám György mutatja be Dúló Károly Világképek, képvilágok című művét.

A fesztiválra a belépés díjtalan. A szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál védnöke Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

 

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya