Hírek

Népismereti filmfesztivál lesz az erdélyi Sztánán

sztána Az erdélyi Sztánán szervezik meg a II. Nemzetközi Népismereti Filmfesztivált, amelyen 18 alkotást nézhetnek meg az érdeklődők.

Kós Béla, a Kós Károly Néprajztudós Közhasznú Alapítvány elnöke az augusztus 28. és 30. között zajló filmfesztiválról kedden elmondta: a rendezvény azt a célt tűzte ki, hogy a néprajz, a népismeret témájában feltárják a még fellelhető értékeket és ennek eszközéül a filmet választották.

Az idén is szép számban érkeztek filmek, az előzsűrinek összesen 33 alkotás közül kellett kiválasztania azokat a munkákat, amelyeket Sztánán is bemutatnak. Néprajzos, filmes szakemberek döntöttek a kiválasztott 18 filmről, de a közönség véleményét is figyelembe vették az előzsűrizéskor.

Tizenöt film került be a versenybe, ugyanis díjakat is osztanak a seregszemlén. Kós Béla úgy vélte, hogy az alkotók számára elsősorban az fontos, hogy közönség elé kerüljenek filmjeik. Kiemelte, hogy az idei részvételi szám is magas, figyelembe véve, hogy az idén kikötötték, hogy csak a 2010 után készült filmekkel lehet benevezni. Ezzel magyarázta, hogy tavaly körülbelül kétszer több filmet neveztek be. Mint mondta, a legrövidebb film 4 perces, a leghosszabb egy órás, a többségük 25-50 perces.

Az alapítvány elnöke hangsúlyozta: örülnek, hogy felhívásukkal sikerült megszólítani a külhoni magyar filmeseket, így Muravidékről, Felvidékről, Erdélyből és Vajdaságból is érkeztek pályamunkák.

Kós Károly építész, író, grafikus, könyvtervező, szerkesztő, könyvkiadó, tanár és politikus az erdélyi magyarság egyik meghatározó személyisége volt a 20. században, aki a nyarakat szívesen töltötte a kalotaszegi Sztánán, majd később ott is élt. Az építész és író emlékét ápolja a róla elnevezett magyarországi közhasznú alapítvány.

Hirdetés

Hirdetés