Hírek

Netflix dokuk ingyenesen a YouTube-on

Tíz dokumentumfilmjét és sorozatát is ingyenesen elérhetővé tette a Netflix. A YouTube-ra felkerült teljes filmek, sorozatok, rövidfilmek, illetve bizonyos sorozat részek legfőbb célja, hogy segítség az online oktató tanárokat – írja a comingsoon.

Az online oktatást elősegítendő jutott arra a lépésre a streaming óriás, hogy plusz felhasználható anyagként széles körben elérhetővé teszi néhány saját gyártású filmjét, dokusorozatát, illetve bizonyos rövidfilmjeit. A kiválasztott tíz alkotás vagy teljes egészében látható a Netflix YouTube csatornáján vagy egyes epizódokat lehet megtekinteni a virtuális térben.

A színes felhozatalban találunk aleppoi önkénteseket, eltűnő korallzátonyt, valamint a művészet, tudomány és dizájn kapcsolatát taglaló alkotást is. De ezek mellett elérhető a When They See Us rendezőjének, Ava DuVernay-nek Emmy-díjas műve, egy világot átfogó dokumentáció babák első évéről és Sir David Attenborough egy éve megjelent természetfilm-szerű sorozata is.

Alább az ingyenesen megtekinthető alkotások listája látható.

13th
Egészestés film az USA börtönrendszeréről rávilágítva a rasszizmus égető kérdéseire az amerikai jogrendszerben Ava DuVernay rendezésében.

Knock Down the House
A 2018-as kongresszusi választás kulisszái mögé vezet Rachel Lears filmje, ahogy megvizsgálja, hogyan is veszi fel a kesztyűt néhány női politikus a nagyokkal szemben.

Chasing Coral
Jeff Orlowski rendezése egy dokumentarista természetfilm a korallzátonyok pusztulásáról, az óceánok élővilágáról és arról, mit tehet az emberiség, hogy megvédje a környezetét.

Abstract: The Art of Design
Kortárs dizájnerek munkássága mögé néz a sorozat megvizsgálva a művészetet és a tudományt egy-egy világmárka mögött. A sorozat első évada látható ingyen a YouTube-on.

Babies
Babák első éveit követhetjük nyomon, ahogy fejlődnek, tanulnak és cseperednek a világ minden pontján. A hat részes sorozat kiválasztott epizódjai láthatóak ingyen a YouTube-on.

Explained
Joe Posner és Ezra Klein sorozata a mai világ politikai, társadalmi, tudományos és kulturális kérdéseit tárgyalja ki. Az alkotás kiválasztott epizódjai láthatóak ingyen a YouTube-on.

Our Planet
Attenborough egyik legújabb sorozata lélegzetelállító felvételekkel hívja fel a figyelmet a környezetvédelemre és arra, milyen természeti csodákat veszíthetünk el.

Period. End of the Sentence
Rayka Zehtabchi rövidfilmje Indiába viszi el a nézőt, ahol nők harcolnak a menstruációs stigmák eltörléséért. Az alkotás 2019-ben elnyerte a Legjobb rövid dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat.

The White Helmets
Orlando von Einsiedel 41 perces rövidfilmje a szíriai helyzetről elhozta a Legjobb rövid dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat 2017-ben.

Zion
A 12 perces rövidfilmben Floyd Russ Zion Clark életébe nyújt betekintést, aki lábak nélkül nőtt fel és vált birkózóvá.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya