Hírek

Feje tetején a filmvilág: a Netflix mozit nyit, a mozik online szolgáltatásba kezdenek

A „menjünk moziba vagy nézzünk otthon filmet” csata újabb fordulatot vett.

Most már tényleg csak pár hét választ el minket attól, hogy elinduljon a Disney és az Apple online tartalomszolgáltatója, amelyet aztán majd követ a Quibi, az HBO Max és még sok más vállalkozás. A nagy streaming háborúról ez a cikk segít tájékozódni, mert hogy ez most egy háború. Háború a jegyvásárlókért, háború az előfizetőkért és háború a legnépszerűbb tartalmak felvásárlásáért – ez utóbbiba legutóbb a South Park szállt be, amelyet körülbelül 500 millió dollárért értékesítettek, nagyjából annyiért, mint korábban a Jóbarátokat, a Seinfeldet vagy az Agymenőket.

Közben persze folytatódik a sárdobálás, ami már évek óta megy: ebbe épp a minap szállt bele Edward Norton, aki vehemensen támadta a mozikat.

Összességében szól a régi nóta, a nagy moziláncok nem hajlandóak a Netflix filmjeit játszani, a Netflix pedig nem hajlandó változtatni a szokásain. Ez a vircsaft azonban most egy különös fordulatot vett. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb mozihálózata, az AMC Theaters nagy bejelentést tett, elindítják a saját VOD-szolgáltatásukat, amelyben az első körben 2000 filmet lehet online kölcsönözni vagy megvásárolni.

Az AMC persze továbbra is mozi marad, ez az új szolgáltatás szimbiózisban fog működni a fő profil mellett. Minél több mozijegyet vesz valaki, annál több filmet tud kedvezményesen (vagy ingyen) megnézni odahaza. És minél több filmet kölcsönöz valaki otthon, annál nagyobb kedvezményeket kap a mozikban – akár kedvezményes jegy, akár ingyen popcorn formájában. Ráadásul ez a modell a célzott reklámok terén is segítség, néhány cég már használja is ezt: ha valaki jegyet foglal mondjuk a Demóna második részére, annak felhívják a figyelmét, hogy odahaza megnézheti az első epizódot. És ugyanez fordítva is igaz. Ha valaki szuperhős filmet indít el az online szolgáltatásból, annak felajánlják, hogy nézze meg a Jokert moziban.

Eközben a másik oldal sem rest. Valószínűleg a Netflixnél is belefáradtak abba, hogy a moziüzemeltetőkkel vitatkozzanak.

Mivel a cégnek fontos, hogy bizonyos filmjeiket nagyvásznon is megfuttassák – presztízsből vagy a díjak miatt -, ám a legtöbb mozi elutasítja őket, így a cég a napokban bejelentette, mozit nyitnak. A tárgyalások egyelőre két mozit említenek. Egyik a New York-i Paris Filmszínház, ami hat évtizedes működés után a közelmúltban zárta be kapuit. A másik egy Los Angeles-i mozi, a szintén neves Egytian Theatre. Mondjuk pont ez a két város az, ahol volt már más mozikkal szerződésük, amelyet valószínűleg az új szerzemények ellenére sem bontanak fel. Ellenben kettővel több helyszín adhat majd otthont annak, hogy a közönség nagyvásznon láthassa például Noah Baumbach Marriage Story-ját vagy Martin Scorsese gigantikus eposzát, a The Irishmant.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com