Hírek

A Netflix a negyedik negyedév végével sikerrel zárta a streaming háború első körét

Netflix

A Netflix negyedik negyedévének eredményeit a tech világ tűkön ülve várta. Mióta novemberben eldördült a streaming háború startpisztolya, a közönség egy része legalább olyan érdeklődéssel figyeli a szolgáltatók kibontakozó csatáját, mint a szolgáltatásokban kínált tartalmakat. Az idő előrehaladtával ez a történet pedig egyre izgalmasabbá válik majd.

A Netflix, ami a világ legnagyobb streaming szolgáltatója, jelenleg mintegy 190 országban érhető el. Előfizetőinek száma pedig decemberben elérte a 167 milliót. Miközben november elején hivatalosan is kezdetét vette a streaming háború a Disney+ és az Apple TV+ megjelenésével.

Az eredmények ismét rendre túllépték az elemzők jóslatait. A nemzetközi előfizetők száma 8,33 millióval nőtt, ami messze meghaladta a FactSet által várt 7,17 milliót.

Az egy részvényre eső 1,30 dolláros profit magasan túlszárnyalta az előzetes várakozásokat. (Összehasonlításképpen: Az előző negyedévben a szolgáltató 1,47 dollárt keresett egy részvénnyel.) 2020 első negyedévének végén a Netflix további emelkedésre, egy részvényre eső 1,66 dolláros profitra számít. Miközben az év utolsó három hónapjában 5.47 billió dollár bevételt könyvelhetett el, ami szintén magasabb összeg, mint amit a Refinitiv elemzői jósoltak.

Érdemes azonban azt is figyelembe venni, hogy az ünnepi szezont is magában foglaló negyedik negyedév végső számai hagyományosan magasak. Decemberben rendszerint tekintélyes mértékben nő meg a Netflix előfizetők száma.

A másik oldalról azonban gondolkodóba ejthette a vezetőséget, hogy az észak-amerikai előfizetők számának növekedése alatta maradt a FactSet becslésének. A Netflix 589,000 új előfizető helyett, (csak) 550,000-et könyvelhetett el, ami már jele a gomba módra szaporodó versenytársak hatásának is.

A Disney+ a megjelenését követő négy hétben a letöltési listák élén szerepelt a tengerentúlon. Míg több európai országban a tervezettnél egy héttel korábban, március 24-én válik majd elérhetővé a szolgáltatás, ami idővel egyre komolyabb fejtörést okozhat majd a streaming óriásnak. Persze kérdéses, hogy az európai piacon mekkora bevételt ér el majd,

és azt se felejtsük el, hogy jelenleg a Netflix  közel 200 országban érhető el, a Disney+ 5-ben.

A Disney tervei szerint a szolgáltató 2024-re 60-90 millió előfizetővel büszkélkedhet majd világszerte. Nem kérdés, a stúdióra jellemző nagyszabású elképzelések fejtörést okoznak majd a Netflixnek is.

Ráadásként hamarosan színre lép a WarnerMedia égisze alatt az HBO Max, illetve jövő nyáron a Peacock, az NBCUniversal sajátja. Tekintélyes átrendeződésnek lehetünk majd tanúi.

A gyorsinterjú során az is kiderült, hogy a Netflix 15 billió dollárt költött 2019-ben tartalomgyártásra. Az idei évben pedig várhatóan többet fordít majd erre a területre.

A nagyon magas szám minőségi eredményt takar. (Erről bővebben a Netflix 2019-es nézettségi adataival foglalkozó írásunkban olvashattok.) A befektetés abból a szempontból már biztosan megtérült, hogy a negyedik negyedévben a szolgáltató elkönyvelhette eddigi legsikeresebb premierjét, a The Witcher (Vaják) című fantasysorozatuk 76 millió megtekintést ért el a megjelenés első hónapjában.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com