Hírek

Idén is messze a Netflix kapta a legtöbb Oscar-jelölést

Az Apple pedig megszerezte az első legjobb film jelölését.

Harmadik éve dominálja az Oscar-jelöltek listáját a Netflix.

A streaming szolgáltató 27 jelölést szerzett, melynek csaknem felét, szám szerint 12 jelölést A kutya karmai közt érdemelt ki.

Jane Campion westernbe fojtott karakter tanulmánya a legjobb film díj legfőbb várományosának számít, melyet idáig egyetlen Netflix produkciónak sem sikerült elhódítani, noha harmadik éve kapja a stúdió a legtöbb jelölést az Oscaron.

Míg 2019-ben a maga 15 jelölésével csak harmadik volt a Netflix a Searchlight-al holtversenyben, és Cuarón Romájával vágtak neki a díjszezonnak, addig 2020-ra két legjobb film jelölttel, Baumbach Házassági történetével és Scorsese Az ír című eposzával már az összes stúdió közül az élen végeztek, miután összesen 24 jelölést kaptak. A Covid első évében a streaming szolgáltatók súlya tovább erősödött: tavaly már 35 jelöléssel végzett az élen a Netflix, ráadásul háromszor annyi jelölést kaptak, mint a második, egyébként szintén streaming szolgáltató Amazon.

Idén is maradt a dominancia: A kutya karmai közt mellett Ne nézz fel! című szatíra is legjobb film jelölést kapott, de túlteljesített Az elveszett lány is, miután három jelölést szerzett, és számos további kategóriában érdekelt a Netflix, a legjobb animációs rövidfilmtől, a legjobb nemzetközi produkción át, a legjobb rövid dokumentumfilmig.

A második legsikeresebb stúdió idén a Warner lett: nekik a Dűne és a Richard király szállította a jelöléseket, a két film együtt 16-ot kapott. Történelmet írt az Apple TV +, miután a Sundance fődíjas CODA legjobb film jelölést szerzett, így újabb streaming platform tudott belépni a fődíjért vívott küzdőtérbe.

Az Oscar-gálát március 27-én rendezik meg Hollywoodban, a Dolby Színházban, magyar idő szerint hétfő hajnalban. Hivatalos magyar közvetítésről egyelőre nincs hír.

(GoldDerby)

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com