Hírek

Meddig gyűrűzik a Netflix pedofíliával vádolt marketing kampánya által kavart botrány?

A Netflix Cukorfalatok című filmet népszerűsítő kampányát övező botrány folyamatosan nő. Felháborodott szülők követelik a zavarba ejtő témát középpontba helyező alkotás eltávolítását a szolgáltató kínálatából.

A Cukorfalatok című Franciaországban forgatott film körül kialakult botrányról, aminek az alapja, hogy sokak szerint a filmhez kapcsolódó marketing kampány során 11 éves kislányokat szexualizált a Netflix, már korábban is írtunk.

Több fórumon egyenesen pedofília reklámozásával vádolják a streaming szolgáltatót.

A sokak érzékenységébe gázoló Cukorfalatok főszereplője egy 11 éves, fekete bőrű, lázadó korba lépő muszlim kislány, Amy, aki szembefordulva családja tradícióival egy twerkelő tánccsoportban talál meg egy új önkifejezési formát, amivel megmutathatja bontakozó nőiességét.  

Az utóbbi években a médiában egyre többször felbukkanó táncműfajt erősen érzéki mozdulatok jellemzik. Ha ez önmagában nem lenne elég, a Netflix még rátett egy nagy lapáttal: egészen meghökkentő plakáttal hívta fel a filmre a figyelmet, ami széles körben váltott ki erős ellenérzést.

A francia kampány ezzel párhuzamosan viszont nagyon is visszafogott volt a merész témaválasztás felvezetésével kapcsolatban.

A film szolgáltatásból való eltávolítása érdekében petíció is indult, amit eddig közel 717 ezren írtak alá. A szám folyamatosan emelkedik. A “#CancelNetflix”   pedig gyors ütemben vált az egyik legnépszerűbb friss hashtaggé a Twitteren a YipitData adatai szerint.

A Cukorfalatok szeptember 9-ei premierjét követően a felháborodás még tovább nőtt.

Sokan pártoltak el a szolgáltatótól. Szeptember 12-én a szolgáltatást felmondók aránya nyolcszorosára nőtt az előző havi napi átlagához képest.

Ezzel párhuzamosan azonban rengetegen nézték meg a 2019-ben a Sundance filmfesztiválon is díjazott alkotást, ami egy komoly társadalmi feszültségre irányítja rá a figyelmet.

A szenegáli francia rendezőnő, Maïmouna Doucouré filmje szeptember 15-én a 4. legnézettebb filmje volt a streaming platformnak az Egyesült Államok régiójában.

A történet minden bizonnyal itt nem ért véget.  Kíváncsian várjuk, hogy hová vezet el a konfliktus. Jelenleg a Netflix feltett kezekkel hátrál, miközben a közösségi felháborodás egyre nő, aminek egyfajta nyilvános párbeszéd a következménye, egy sokakat érintő, nagyon nehéz témát illetően.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com