Hírek

Ki használ (ki) kit? – megérkezett az előzetes a Netflix The Social Dilemma című dokumentumfilmjéhez

A Netflix szeptember elején érkező dokudrámája egyértelműen a közösségi média még ma is megdöbbentő és ijesztő oldalát fogja bemutatni, amely biztosan gondolkodóba ejt majd minket: vajon továbbra is akarunk-e a virtuális tér résztvevői lenni?

A közösségi médiának persze nem csupán gonosz arca van, mindannyian tudunk legalább egy jó okot mondani arra a kérdésre, hogy miért használjuk ezeket a platformokat. A Netflix saját gyártsású filmje azonban nyilvánvalóan nem a kapcsolattartás és az egészséges kategóriába eső önkifejezési lehetőségek széles tárházáról akar mesélni.

A The Social Dilemma könyörtelenül sorra veszi, hogy a közösségi média-vállalatok különféle platformjai és algoritmusai hogyan manipulálják felhasználóikat,

hogyan járulnak hozzá az összeesküvés-elméletekhez, a politikai polarizációhoz, a fake news-ok terjedéséhez és a mentális egészség romlásához – utóbbi esetében kiemelt figyelmet fordítva a fiatalokra/tinédzserekre gyakorolt hatásaira – írja az IndieWire.

Ezek a kérdések napjainkban több, főként (még ha valós alapokon is nyugvó, de elsősorban) fiktív filmnekhez is alapul szolgáltak; épp a Netflix az, amely már tavaly is kiadott egy, a témát körüljáró produkciót egy nyolcrészes cyber-thriller sorozat formájában (Clickbait). De ott van a Social Network – a közösségi háló, a Keresés, a Kör, vagy hazai pályáról a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod ? és a FOMO is, amely filmek szintén a közösségi médiát és hatásait helyezik középpontba annak jó és rossz (de inkább rossz) oldalait boncolgatva.

A The Social Dilemma olyan interjúalanyokat sorakoztat fel többek között, mint Justin Rosenstein, a Facebook ‘Like’ gombjának egyik feltalálója, Tim Kendall, a Pinterest korábbi elnöke, Tristan Harris a Center for Humane Technology-tól és Rashida Richardson, aki a Policy at the AI Now Institute igazgatója. A filmet Jeff Orlowski rendezte, akinek nevéhez korábbi dokuk tapadnak; két természetvédelmi film, a Chasing Ice (2012) és a Chasing Coral (2017), valamint egy háborús dokumentumfilm, a Frame by Frame (2015).

Orlowski azt nyilatkozta, hogy „az algoritmusok irányítják, mit látunk, azt mikor látjuk, hogyan látjuk, tekintet nélkül az igazságra vagy az emberiségre”. Hozzátette: „ezeket a platformokat olyan üzleti modell hajtja, amely szisztematikusan arra ösztönzi a felhasználókat, hogy minél polarizáltabb és szélsőségesebb gondolkodásmódot képviseljenek”. A film egyik legfőbb célja, hogy az emberek

felülvizsgálják médiahasználatukat és elgondolkodjanak: mennyiben használom a közösségi médiát én, és mennyiben használ az engem?

A The Social Dilemma szeptember 9-étől lesz elérhető a Netflixen.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés