Hírek

Neumann-pályázat online filmekre

nmhh Idén először határon túli filmkészítők is jelentkezhetnek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának online filmeket támogató Neumann-pályázatára.

Az NMHH Médiatanácsa által koordinált, Magyar Média Mecenatúra programon belül huszonöt millió forintos keret áll rendelkezésre az online közszolgálati műsorszámok gyártásának támogatására, ebből húszmillió forintig belföldi, a további ötmillió forintból pedig határon túli alkotásokat támogatnak – közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

Az NMHH Médiatanácsa legutóbbi ülésén döntött a Neumann János-pályázat 2014-es kiírásáról. Az úgynevezett lekérhető (online) közszolgálati médiatartalmak készítését ösztönző program többfordulós, a jelentkezéseket folyamatosan fogadják. Az első forduló elbírálásához szeptember 11-éig lehet benyújtani a pályázati anyagokat, ezután minden hónap első csütörtökjén zárják a következő beadási időszakot a keret kimerüléséig, legkésőbb december 11-éig.

Az NMHH olyan pályázók jelentkezését várja, akiknek már van saját, nyilvántartásba vett lekérhető médiaszolgáltatási jogosultsága, például online újságja, vagy vásárlási nyilatkozata a tervezett filmre egy ilyen szolgáltatótól. Az elbírálás során előnyt élveznek a magas látogatottságú honlapok.

Az értékelési szempontok között figyelembe veszik, hogy a megvalósítani kívánt filmben gyermek- vagy ifjúsági tartalomról van-e szó, hogy elsődlegesen a nem kereskedelmi célcsoport (18 alatti vagy 50 éven feletti) számára készül-e a film, akadálymentes-e a videó gyengén látók, siketek számára, elérhető-e hozzá angol feliratozás, valamint használnak-e benne a készítők kortárs zenét.

A nyertesek egyenként legfeljebb egymillió forint támogatásban részesülhetnek, és az elkészített filmet legalább egy évig elérhetővé kell tenniük a vállalt online médiafelületen. A film időtartamában nincsenek előzetes megkötések.

A pályázati felhívás linkje elérhető a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának honlapjáról.

A Neumann-pályázatot 2012 óta írják ki, eddig 36 alkotás részesült támogatásban, csaknem 42 millió forint értékben. A támogatásnak köszönhetően jött létre egyebek mellett a Kultúrpart kisfilmje is, a Hungarikon-sorozat részeként bemutatott Borsi Flóra-videó, amely a Kreatív Online Media Awards Hír/tudósítás/riport/interjú/magazinműsor kategóriában első helyezést ért el idén júliusban. A magas nézettségi mutatók tekintetében a közlemény példaként a Közgáz Vizuális Brigád Free the jazz című 76 perces alkotását említi, amelyet eddig több mint 11 ezren tekintettek meg.

A Neumann János online pályázat a Médiatanács első olyan kiírása, amely online médiaszolgáltatók számára teszi lehetővé, hogy közszolgálati műsorszámok gyártására pályázzanak.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com