Hírek

New York az új Hollywood? – Robert De Niro így véli

Robert De Niro egy befektetői csoporttal újabb nagy filmstúdió létrehozásán fáradozik New York városában, ahol már négy nagy stúdió működik.

A húszas-harmincas években New Yorkban virágzott a filmipar, majd Hollywood vette át a vezető szerepet. De Niróék azonban abban bíznak, hogy a város által az ágazat számára teremtett kedvező gazdasági környezet és a streamingszolgáltatók egyre növekvő produkciós igényei miatt New York lehet az új Hollywood.

De Niro és fia, Raphael egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, egy húszezer négyzetméteres telken. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az elő- és utómunkákat is el tudja végezni.

Jelenleg a brooklyni, 2004-ben megnyílt Steiner Stúdió a legnagyobb New Yorkban,

ennél nagyobb filmstúdiók már csak Hollywoodban találhatók. A Steinernek (amely 5 műteremmel kezdett) ma már 30 műterme van, a stúdióban párhuzamosan számos tévés produkciót és filmet forgatnak. A queensi Silvercup Stúdió szintén terjeszkedik, most nyitotta meg két új produkciós műtermét, az egyiket Bronxban. A Netflix néhány hete jelentette be, hogy megerősíti állásait New Yorkban, új irodát nyit Manhattanben és többműtermes produkciós központot Brooklynban.

A Wildflower Stúdió elnöke, Adam Gordon szerint robbanásszerűen nő a kereslet az eredeti tartalom előállítása iránt, és New York a maga hatalmas kreatív tartalékaival és energiáival természetes otthona ennek az evolúciónak. A város jelentős kedvezményekkel, köztük adókedvezménnyel támogatja a produkciókat, amelyek a költségeknek akár a 30 százalékát megspórolhatják, ha ott forgatnak. Tavaly már 332 filmet és forgattak a városban, míg 1980-ban 121 produkció készült ott. Idén eddig kétmilliárd dollárt költöttek itt a filmes és tévés produkciók, miközben 2013-ban az egész évi költésük volt 2,1 milliárd dollár.

A The New York Times felidézte, hogy Robert De Niro a kilencvenes évek végén Harvey Weinsteinnel, az azóta szexuális zaklatási botrányai miatt elbukott filmmogullal már létre akart hozni egy filmstúdiót Brooklynban tucatnyi tévés és filmes műteremmel. Akkor azonban meghiúsult a terv, mert miközben Rudolph W. Giuliani polgármester már hajlott volna a támogatásra, a város jogi és pénzügyi aggodalmak miatt kihátrált mögüle. Ezt követően lépett színre egy új csapat, akik létrehozták a Steiner Stúdiót.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés