Hírek

Cuarón háromszor: A New York-i Filmkritikusok Körének díjai 2018

Precedens lehetett volna a Roma Legjobb filmes Oscar-díja

Pár nappal a Gotham és a The National Board of Review díjai után elérkeztünk az egyik legnagyobb befolyású és legnagyobb múltú kritikusszervezet, a New York-i Filmkritikusok Körének díjaihoz.

Igaz, hogy még csak a harmadik díjnál tartunk, de szép lassan kezd összeállni azon filmek listája, amelyek majd meghatározóak lesznek a későbbi kritikai díjaknál. A Zöld könyv (Green Book), a Csillag születik (A Star Is Born), a Roma, a Ha a Beale utca mesélni tudna (If Beale Street Could Talk), az Eighth Grade, a lengyel Hidegháború (Cold War) és A hitehagyott (First Reformed) már mind megmutatták az oroszlánkarmaikat. S bár a New York-i filmkritikusoknál nem mind tudott ismételni, néhányan azért most is visszatértek.

A szavazás legnagyobb nyertese Alfonso Cuarón eddigi legszemélyesebb filmje, a fekete-fehérben forgatott, spanyol nyelvű Roma lett, amelyet rekordsebességgel, alig két perc alatt szavaztak meg a Nagy Alma kritikusai (megjegyzés: náluk egy díj megszavazása általában 20-30 perc!) az év filmjének,

Cuarón pedig nemcsak a rendezői, de az operatőri díjat is elnyerte.

A másik nagy nyertes a Paul Schrader – Ethan Hawke duó, akik szinte hibátlan magabiztossággal menetelnek előre A hitehagyottal. Most sem maradtak díj nélkül, Hawke lett a legjobb férfi főszereplő, Schrader pedig a legjobb forgatókönyvíró. Töretlen sikerszériát tudhat magáénak Bo Burnham is, akit egy hét leforgása alatt már harmadszor választanak a legjobb elsőfilmes rendezővé az Eighth Grade című alkotásáért.

A Beale utcából újfent Regina King győzedelmeskedett a mellékszereplők közt, miközben egy másik Regina, Regina Hall is bejelentkezett a versenybe a Support the Girls című alkotással, kisebb meglepetésre elnyerve az év legjobb női főszereplője díjat.

Nos, ők mind örülhetnek, hisz nemcsak egy rangos díjjal lettek gazdagabbak, hanem ezzel nagy lépést tettek az Oscar-jelölés irányába is.

A NYERTESEK

Legjobb film: Roma
Legjobb rendező: Alfonso Cuarón (Roma)
Legjobb férfi főszereplő: Ethan Hawke (A hitehagyott)
Legjobb női főszereplő: Regina Hall (Support the Girls)
Legjobb férfi mellékszereplő: Richard E. Grant (Megbocsátasz valaha?)
Legjobb női mellékszereplő: Regina King (Ha a Beale utca mesélni tudna)
Legjobb forgatókönyv: Paul Schrader (A hitehagyott)
Legjobb operatőr: Alfonso Cuarón (Roma)

Legjobb idegen nyelvű film: Hidegháború (Lengyelország)
Legjobb elsőfilmes rendező: Bo Burnham (Eighth Grade)
Legjobb animációs film: Pókember: Irány a Pókverzum!
Legjobb dokumentumfilm: Minding the Gap

***

Ha még többet akarsz tudni az idei díjszezonról, kattints ide!

Németh Barna

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg egy könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében filmekkel és sorozatokkal foglalkozik, azon belül is elsősorban fesztiválokkal és a függetlenekkel.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya