Hírek

Nomádok, bajtársak, tehenek – Díjaztak a New York-i Filmkritikusok

first cow 2

Díjazott az Egyesült Államok egyik legrégibb és legbefolyásosabb kritikusi szervezete, a New York-i Filmkritikusok Szövetsége, s ezzel végérvényesen kezdetét vette a rendhagyó módon áprilisban kicsúcsosodó Oscar-szezon.

Igaz, most nem elsőként jelentkeztek az év legjobbjaival – hisz a Bostoni Filmkritikusok Társasága pár nappal megelőzte őket –, de szokás szerint az elsők között szavaztak New York filmkritikusai, ami mindig meghatározó, mondhatni erős kiindulópontja a díjszezonnak. A díjszezonnak, aminek most a járványhelyzet kissé átrendezte a szokásos menetrendjét, áprilisra tolva a csúcspontnak számító Oscar-ceremóniát. Korábban már összeszedtük, mely filmek, rendezők és színészek lehetnek e furcsa év legnagyobb reménységei – ezekhez képest eddig túl sok meglepetéssel nem szolgált a szezon.

Mi lesz veled, Oscar? – Kik lesznek a rendhagyó év jelöltjei?

Ahogy az várható volt, pár napja már a fentebb említett bostoni kollégák is az egyik legerősebb jelöltet, a A nomádok földjét (Nomadland) tüntették ki a saját fődíjukkal, legjobb rendezőnek pedig a film direktorát, Chloe Zhaót kiáltották ki – a film egyébként a Chicagói Filmkritikusok Körének ma kihirdetett jelöléseit is vezeti. A bostoniak a színészek terén is csak egy kicsit zavarták meg az állóvizet, hisz az Oscar egyik éllovasának tartott Anthony Hopkins (The Father) mellett a női mellékszereplők között is egy nagy esélyest választottak Youn Yuh-jung (Minari) személyében. Kicsit rendhagyóbbnak számít a női főszereplő díjának választottja (Sidney Flanigan a Never Rarely Sometimes Always c. filmért), de ez csak azt mutatja, hogy a film erősebb lehet, mint gondoltuk. Mint ahogyan a Sound of Metal is, amelynek mellékszereplőjét, Paul Racit díjazták.

De Bostonnal szemben New York híres arról, hogy szereti a saját útját járni –

valószínűleg ezért van az, hogy hatalmas befolyással vannak a díjszezonra, a díjazottjaik névsora mégsem mindig passzol az Oscar-győztesek listájával.

Nos, ezt az idei díjazottjaik listája is jól mutatja, amiért talán nem érdemes túlzott lokálpatriotizmussal vádolni őket. Oké, különdíjat adtak Spike Lee-nek egy New York-ról szóló rövidfilmjéért, és legutóbbi filmjének két színészét is díjazták – de hát Lee egy kiváló rendező, a két alakítás pedig tényleg parádés. Az 5 bajtárs pedig ezzel talán kapott egy kis hátszelet, ami nyári bemutatóként rá is fért.

da 5 bloods az 5 bajtárs

Fontos kiemelni, hogy a Never Rarely Sometimes Always náluk is villantott egy hatalmasat, mint ahogy A nomádok földje is, ami sziklaszilárdan tartja vezető pozícióját a versenyben. Még akkor is, ha egy másik film kapta a társaság fődíját.

LEGJOBB FILM: First Cow
LEGJOBB RENDEZŐ: Chloe Zhao (Nomadland)
LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ: Sidney Flanigan (Never Rarely Sometimes Always)
LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ: Delroy Lindo (Az 5 bajtárs)
LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ: Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm)
LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ: Chadwick Boseman (Az 5 bajtárs)
LEGJOBB FORGATÓKÖNYV: Eliza Hittman (Never Rarely Sometimes Always)
LEGJOBB OPERATŐR: Kis fejsze
LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM: Wolfwalkers
LEGJOBB ELSŐ FILM: The 40 Year Old Version
LEGJOBB DOKUMENTUMFILM: Time
LEGJOBB NEM ANGOL NYELVŰ FILM: Bacurau (Brazília)

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com