Hírek

Nézd meg online Tóth Luca Lidérc úr című zseniális animációját

Tegnap debütált a neten Tóth Luca legújabb animációs kisfilmje. Mostantól bárki ingyen megnézheti a fesztiválokat megjárt Lidérc úr című alkotást.


Hirdetés

A tavalyi Berlinalén tartotta premierjét Tóth Luca legfrissebb animációja, amely ráadásul a versenyprogramban szerepelt, azóta pedig közel 90 fesztiválon fordult már meg, számos díjat bezsebelve.

A Lidérc úr most pedig az online térbe is felkerült, így mindenki megnézheti a varázslatos és elgondolkodtató rövidfilmet.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, majd Londonban tanuló Tóth harmadik rendezése egy magyar-francia koprodukció, amely többek között a Friss Hús legjobb magyar animációs címét is kivívta magának. A történet egy zárt térbe ültetett viszonzatlan szerelemnek a szürreális lenyomata, amelyben egy apró bácsi egy fiatal férfi oldalából bújik ki.

Az alkotás tegnaptól ingyenesen látható a neten, egyelőre a NOWNESS oldalán, később pedig felkerül majd Tóth Vimeo tárába is. Alább egy kis ízelítőül nézz bele az előzetesbe:

A teljes közel 20 perces alkotást pedig ezen a linken érheted el.

A magyar animációs alkotások sikere nagy múltra tekint vissza: hosszú ideje már, hogy gyakorlatilag évente több nívós rövidfilm is megjelenik a hazai alkotóktól, amelyek sorra járják a világ rangos fesztiváljait. A 2019-es Oscarhoz közel került Bucsi Réka Solar Walk és Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotása, míg a jövő évi gálán nagy eséllyel szurkolhatunk majd a szintén Andrasev-rendezte Szimbiózisnak, illetve M. Tóth Géza Matches címen futó darabjának.

Mindkét animáció kvalifikálta magát az Oscar-versenyre, így a hazai legjobb külföldi film nevezett, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre mellett nekik is szoríthatunk majd március 15-én, amikor is kihirdetik a jelölteket.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés