Hírek

Animációs box office rekord Kínában

A Nezha című kínai animáció 91.5 millió dolláros nyitásával rekordbevételű mesévé nőtte ki magát Kínában – olvastuk a Variety oldalán.

A Nezha című animációt Yang Yu rendező jegyzi, akit Jiaozi (a szó egy hagyományos kínai ételre, a húsos gombócra utal) néven is emlegetnek. A film az első kínai 3D animáció IMAX formátumban, és 3 évig tartott az elkészítése.

A kínai animátorok számára nem újdonság, hogy a kínai mitológiából inspirálódnak, gondoljunk csak akár a kezdetekre, vagyis az 1941-es Princess Iron Fan című filmre, vagy más kortárs alkotásokra, mint a 2015-ös Monkey King: Hero is Back, vagy a 2016-os Big Fish & Begonia (magyarul: Hegyek és vizek könyve). Nincs ez most se másképp a Nezha esetében, ráadásul most aztán beleadtak apait-anyait, ami a technikát illeti.

A Nezhában több mint 1300 speciális effekt szerepel, több mint 20 kínai filmstúdióban készült, és több mint 1600 ember dolgozott rajta.

Mindez azért, hogy a misztikus Sárkány Királlyal való csata valóban rendkívüli legyen. A készítők beszámolója szerint van egy olyan jelenet a filmben, ami két hónapig készült!

A történet szerint Nezha az időszámítás előtt ezer évvel született, és az volt a sorsa, hogy megvívjon a Sárkány Királlyal. Csakhogy a rendező bátran alakította a mondanivalót. Nezha alakját a lázadó, de korrekt fiatal figurájává alakította, aki a maga igazáért harcol. Gyerekként kitaszították mint magát a megtestesült gonosz reinkarnációját.

Nezha azonban hiszi, hogy az ő döntése, hogy végül istenné vagy démonná válik.

A rendező, Yang Yu eredetileg gyógyszerész volt, és senki nem hitt a filmes karrierjében. Azonban már első rövidfilmjével bizonyított, most pedig igazán nagyot szakított.

Avatar

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE-n végzett Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakon. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Nagyítás rovatot vezeti. kellermirella@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..