Hírek

Animációs box office rekord Kínában

A Nezha című kínai animáció 91.5 millió dolláros nyitásával rekordbevételű mesévé nőtte ki magát Kínában – olvastuk a Variety oldalán.

A Nezha című animációt Yang Yu rendező jegyzi, akit Jiaozi (a szó egy hagyományos kínai ételre, a húsos gombócra utal) néven is emlegetnek. A film az első kínai 3D animáció IMAX formátumban, és 3 évig tartott az elkészítése.

A kínai animátorok számára nem újdonság, hogy a kínai mitológiából inspirálódnak, gondoljunk csak akár a kezdetekre, vagyis az 1941-es Princess Iron Fan című filmre, vagy más kortárs alkotásokra, mint a 2015-ös Monkey King: Hero is Back, vagy a 2016-os Big Fish & Begonia (magyarul: Hegyek és vizek könyve). Nincs ez most se másképp a Nezha esetében, ráadásul most aztán beleadtak apait-anyait, ami a technikát illeti.

A Nezhában több mint 1300 speciális effekt szerepel, több mint 20 kínai filmstúdióban készült, és több mint 1600 ember dolgozott rajta.

Mindez azért, hogy a misztikus Sárkány Királlyal való csata valóban rendkívüli legyen. A készítők beszámolója szerint van egy olyan jelenet a filmben, ami két hónapig készült!

https://youtu.be/wFTQn_Bfno8

A történet szerint Nezha az időszámítás előtt ezer évvel született, és az volt a sorsa, hogy megvívjon a Sárkány Királlyal. Csakhogy a rendező bátran alakította a mondanivalót. Nezha alakját a lázadó, de korrekt fiatal figurájává alakította, aki a maga igazáért harcol. Gyerekként kitaszították mint magát a megtestesült gonosz reinkarnációját.

Nezha azonban hiszi, hogy az ő döntése, hogy végül istenné vagy démonná válik.

A rendező, Yang Yu eredetileg gyógyszerész volt, és senki nem hitt a filmes karrierjében. Azonban már első rövidfilmjével bizonyított, most pedig igazán nagyot szakított.

Keller Mirella

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja. kellermirella@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya