Hírek

Nézz európai filmeket ingyen! – Újra itt az ArteKino Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg az egyik legjelentősebb online filmfesztivált, ahol ingyen láthatod a kortárs európai alkotások krémjét. Ismét elindult az ArteKino Filmfesztivál.

Az ArteKino Filmfesztivál negyedik kiadása ma indul Magyarországon is, 10 friss, új európai filmmel, amikre ingyenesen lehet virtuális jegyet váltani egészen Szilveszter éjszakájáig, vagy ameddig a készlet tart. Minden filmre van ötezer jegy, ám ez Európa összes országában kapható, így egyes slágerfilmekre könnyen elfogyhatnak a jegyek. Idén is lehet szavazni és virtuálisan kiosztani a fesztivál közönségdíját.

A filmbarátokat kényezteti a fesztivál, hiszen minden film magyar felirattal látható, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is találnak az érdeklődők, amely egy kis segítséget nyújt a tájékozódásban.

A fesztivál így fogalmaz: „Mi, mint független filmforgalmazók, ünnepként éljük meg az ilyen alkalmakat, amikor ízléssel kurált friss tartalmakat ilyen színvonalon tesznek közkinccsé. Az ArteKino Filmfesztivál nemcsak azt bizonyítja, hogy tucatszámra készülnek jó filmek Európa-szerte, amikről még csak nem is hallottunk, hanem hogy jól is fel lehet használni uniós támogatásokat.”

Az ArteKino egyébként Scope100 néven futott korábban négy éven keresztül. Több külföldi filmforgalmazóval együttműködve számtalan közösségi vetítést tartottak. A Scope100 keretein belül ezek a filmek jöttek ki győztesként a szavazatok alapján a múltban: a Magam ura, a Madárkák, a Rég nem szerelem és a Nem vagyok boszorkány.

Gondolkozik, tehát van – Magam ura

Az ArteKino Filmfesztivál ma 45 európai országból érhető el és 10 nyelvből lehet a filmekhez feliratot választani. Az idei válogatás olyan alkotásokat vonultat fel, mint a Selfie, amely két dél-olasz tizenéves mobilján rögzített videókból tallózik és fedi fel a nápolyi fiatalok előtt tornyosuló kihívásokat; a Normal, ami a gender-kérdéseket élezi ki lehengerlő vizuális látványvilággal, megkérdőjelezve azt, hogy mi a normális; vagy a Messi and Maud, amely egy fiatal pár chilei utazását mutatja be, amelyen a feleség megismerkedik egy bájos kisfiúval és együtt bejárják a vidéket.

A filmek tehát ingyenesen elérhetőek itt, mindössze egy egy gyors regisztrációra van szükséged.

Nem ez azonban az egyetlen fesztivál, amely ingyenesen hoz el nekünk európai filmeket: december 2. és 6. között két hazai mozi is csatlakozik az Európai Moziéjszakákhoz. A szolnoki Tisza mozi, valamint a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartanak vetítéseket, idén 54 várossal egyetemben.

A filmeket a helyi filmszínházak választhatták ki, hogy a programot saját közönségük érdeklődéséhez és elvárásaihoz igazíthassák. A vetítések után a nézőknek alkalmuk nyílik találkozni a rendezőkkel, a producerekkel és filmkritikusokkal is megvitathatják a látottakat.

A vetítéseken az Európai Bizottság képviselői is jelen lesznek, hogy részletesebb tájékoztatást nyújtsanak a MEDIA programról és annak az európai audiovizuális kultúra támogatásában betöltött szerepéről.

A Tisza mozi december 3-án vetíti A legfehérebb nap (Hvítur, Hvítur Dagur) című izlandi filmalkotást, valamint a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban december 6-án látható a Női séfek nyomában (The Goddesses of Food) című francia-brit dokumentumfilm.

A legsötétebb éjszakán – A legfehérebb nap

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..