Hírek

Nézz ingyen magyar filmeket a forradalom emlékére

A Nemzeti Filmintézet jóvoltából most nyolc magyar film ingyenesen megtekinthető a neten, amelyek valamilyen formában a forradalommal foglalkoznak.

Hiába maradnak el a hivatalos március 15-i megemlékezések az ország valamennyi területén, ez nem jelenti azt, hogy ne tiszteleghetnénk a hősök előtt; csak éppen kicsit másképp. A magyar filmtörténet számos gyönyörű alkotása dolgozta már fel az 1848-49-es eseményeket vagy készített a témához kapcsolódó művet. Ezekből nyolcat most ingyenes megnézhetünk online. Íme a Nemzeti Filmintézet jóvoltából ma elérhető alkotások listája, amelyeket a vimeon láthattok.

80 huszár

Sára Sándor 1978-as alkotása a mai napig az egyik legfontosabb film a forradalomról. A központban a Magyarországra hazaszökő Lenkey huszárszázad igaz története áll, akik életüket kockáztatva indulnak útnak. Dózsa László alakítja a kapitány Paál Farkast, míg Tordy Géza Bódog Szilveszter szerepében nyújt erős alakítást. A hazaszeretetről, a bátorságról és az összetartásról szóló filmben láthatjuk még Madaras Józsefet, Cserhalmi Györgyöt, és Oszter Sándort is.

Megjeleníteni egy gondolatot – Sára Sándor legemlékezetesebb alkotásai

A Hídember

Közel 20 éve mutatták be Bereményi Géza filmjét, amely Széchenyi István köré épül Eperjes Károly emlékezetes alakításával a címszerepben. A 140 perces film Széchenyi fiatalabb éveitől egészen öregkoráig követi nyomon az egyik legnagyobb magyart, hogy mind személyes életét, mind a haza történelmének alakulását hűen bemutassa a nézőnek.

Föltámadott a tenger

Mi sem stílusosabb, mint Petőfi Sándor hazafias versének címével filmet készíteni a forradalomról és annak nagy figuráiról. A László Ranódy, Kálmán Nádasdy és Mihály Szemes rendezőtrió Petőfi és Bem barátsága mentén mutatja be a 48/49-es eseményeket. Az 53-as színes alkotás páratlan a maga nemében.

János Vitéz

A magyar animáció egyik legjelentősebb alkotója, Jankovics Marcell 1973-ban készítette el a máig kiemelkedően fontos egészestés János Vitézt. A zenés rajzfilm minden korosztály számára élvezetesen dolgozza fel Petőfi versét Cserhalmi György hangjával a főszerepben.

Akik macskát fogtak – A magyar animáció örökzöldjei

Petőfi ’73

Kardos Ferenc 72-ben elkészült történelmi drámájában egy csapat fiatal diák eleveníti fel Petőfi életének részleteit, illetve a forradalom eseményeit. A dokumentarista stílusba hajló alkotásban pedig reflektálnak is a múlt történéseire, valamint összekapcsolják őket a jelen társadalmi kérdéseivel is.

Psyché

A fiatalon elhunyt Bódy Gábor kultfilmje évszázadokat ölel át, ezzel pedig a legnagyobb volumenű hazai alkotásnak tekinthető. A Weöres Sándor verseire épülő mű nemzetközi szinten is jelentősnek számít, a film eredeti bemutatása után sokan a legnagyobb filmrendezők közé emelték Bódy-t.

Egy magyar „alkimista” feljegyzései – Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 1.

Szirmok, virágok, koszorúk

A Berlinből Ezüst Medvét hazahozó Lugossy László-alkotás a világosi fegyverletétel után veszi fel a történelem fonalát. A kegyetlen megtorlások idején az egyéni felelősségvállalás és a bátorság tematikáját boncolgatja, ahogy a passzív rezisztencia megköti lábát hazánkban.

Ünnepeink

A szűk tíz perces animációs rövidfilmben kisiskolás gyermekek szólalnak meg és osztják meg rajzaikat a nézőkkel, amelyek a nagy állami ünnepek kapcsán készültek el. Ezek között találjuk március 15-ét is.  Macskássy Katalin 81-es alkotása szívet melengető.

A filmeket itt tudod egy helyen megtalálni és teljes hosszukban megnézni. Ha pedig valami kortárs is belefér a napodba, íme a Magyar Filmakadémia idei díjazottjainak listája egy kis inspiráció gyanánt.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..