Hírek

Nézz magyar Diák Oscar-nyertes filmeket egy teljes hétig!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem január 29-ig nyilvánossá teszi a Diák Oscarra jelölt, illetve nyertes kisfilmjeit.

Az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díján a filmes főiskolák és egyetemek diákjainak filmjeit jutalmazzák Oscarral. A „rendes” Oscartól az különbözteti meg a Diák Oscart, hogy itt arany, ezüst és bronz sávban is születhetnek díjak. Magyar film először 1991-ben nyert, mikor Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt… című diplomamunkája elhozta az Oscart. 2016-ban Kis Hajni Szép alak című drámája, 2017-ben pedig Freund Ádám Földiek című szürreális sci-fije eljutott a jelölésig, míg 2018-ban Kovács István Ostrom című filmjével haza is hozta Los Angelesből a Diák Oscart.

Ez azért is egyedülálló eredmény, mert eddig még egyetlen filmes egyetemnek sem sikerült három egymást követő évben a Diák Oscar jelöltek közé kerülni a narratív filmek kategóriájában.

A filmek a címekre kattintva megtekinthetőek.

Freund Ádám: Földiek (2017)

A 12 éves Ábel szüleivel és nővérével egy vidéki házban él. Apja reggeltől estig az udvari műhelyében barkácsol. Senki nem tudja, mire készül pontosan, míg egy nap levegőbe nem emelkedik a saját gyártású űrhajójával. Ábel képtelen belenyugodni apja távozásába.
A Földiek a 2017-es Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon fődíjat nyert, Gyuricza Mátyás operatőr pedig megkapta az Aranyszem Operatőr Fesztivál díját.

Földiek

Kis Hajni: Szép alak (2016)

Orsi, a gimnáziumi takarítónő beleszeret Lucába, az egyik végzős diáklányba. Miután véletlenül megszerzi a telefonszámát, SMS-üzenetekben kezd vele flörtölni. A lány arra kéri, fedje fel a személyazonosságát, és találkozzanak az iskola előtt. Orsi tudja, hogy reménytelen a helyzete, mégis komolyan elgondolkozik az ajánlaton.
A Szép alakot a 6. Friss Hús Rövidfilmfesztiválon mutatták be, ahol a zsűri mellett a közönség is a legjobbnak ítélte.

Kovács István: Ostrom (2018)

Az 1994-es szarajevói ostrom során egy középkorú nő szeretne vízhez jutni. Miután sikertelenül próbálkozik a szomszédoknál, kétségbeesésében kimegy a lövöldözéstől hangos utcákra, hátha el tud jutni a két tűz között fekvő vízcsapig.
Kovács István filmje számos hazai- és nemzetközi fesztiválra kapott meghívást, és elnyerte többek között a CILECT-díjat, a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmdíjat, a luxemburgi CinEast fesztivál közönségdíját, valamint a BuSho fődíját.

Ostrom

Böszörményi Zsuzsa: Egyszer volt, hol nem volt (1991)

Egy idősödő asszony magához vesz egy négyéves kislányt az intézetből. Kettejük kapcsolatáról szól a főiskolás vizsgafilm, amely számos jelentős díjat kapott, köztük 1991-ben a diplomafilmek Oscar-díját.

Nagy Tibor

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés