Hírek

Nézz meg rövid jeleneteket Fekete Ibolya filmjéből!

anyam_es_mas_futobolondok_a_csaladbolFekete Ibolya négygenerációs filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi végig egy magyar család élettörténetét, benne a 20. századi történelmünk összes kulcseseményével. A legújabb magyar film főszereplői Ónodi Eszter, Básti Juli, a lengyel filmlegenda, Danuta Szaflarska és Gáspár Tibor. A november 5-i országos mozipremier előtt most hét rövid ízelítő tekinthető meg a filmből.

Fekete Ibolya korábban olyan díjnyertes alkotásokat készített, mint a Karlovy Vary-ban a legjobb rendezés és az ökumenikus zsűri díját elnyert Chico vagy a többszörös díjnyertes Bolse Vita. A Magyar Filmszemle fődíját és a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztály legjobb rendező díját ugyancsak a Chico-val érdemelte ki.

Legújabb filmjének alapjául saját családi legendáriumát vette: Az Anyám és már futóbolondok a családból főhősnője kilencvennégy éves koráig huszonhétszer költözött életében. A viharos természetű és példás veszélyérzettel megáldott nő végigvonszolja a férjét, majd a lányát a fél országon, valahányszor veszélyt szimatol, vagy a történelmi események borúsra fordulnak. Márpedig veszély mindig van, így a 20. század viszontagságos eseményei elől rendre tovább kell állniuk. Át kell vészelni két világháborút, Trianont, 1956-ot, majd a Kádár-korszak kemény diktatúráját. De mindez nem rontja el a kedvüket, mindegy, hová veti őket a sors, a Partiumtól Budapesten át az Isten háta mögé, életörömük töretlen. Hurcolkodnak át az életen, egymásnak vetett háttal, önfeledten. A filmből hét részlet tekinthető meg, amelyeket ide kattintva tudsz megnézni.

A film főbb szerepeiben Ónodi Eszter, Básti Juli, a lengyel filmlegenda, Danuta Szaflarska és Gáspár Tibor látható, de feltűnik benne mások mellett Kerekes Viktória, Szervét Tibor, Csomós Mari és Lengyel Ferenc is. Az Anyám és más futóbolondok a családból a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült, producere Garami Gábor, forgalmazója a Vertigo Média.

Az Anyám és más futóbolondok a családból november 5-től látható országszerte a magyar mozikban.

vertigo

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com