Hírek

Nézz menő dokukat online! – Elindult a Re:Verzió

Tűzzel írva

Március 27-éig érhető el a festival.verzio.org oldalon a 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 12 filmje, melyek között Oscar-díjra jelölt filmet, a 18. Verzió díjnyertes alkotásait, valamint a legnépszerűbb tavaly bemutatott dokumentumfilmeket egyaránt megtalálják az érdeklődők. 

A dokumentumfilmek szerelmesei a 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál legizgalmasabb filmjeit nézhetik újra Pécsen, az Apolló moziban, Szegeden, a Megálló Közösségi Házban és online a festival.verzio.org oldalon. 

A Kurázsi (Courage) három színész bátor kiállását és békés ellenállását követi nyomon a fehéroroszországi elnökválasztás alatt zajló tüntetések közben. India egyetlen, dalit nők által vezetett lapjának újságíróit mutatja be az Oscar-várományos Tűzzel írva (Writing with Fire) című alkotás, melyben megismerhetjük a szereplők az igazságért és igazságosságért folytatott küzdelmét. A programban szerepel a Verzió Legjobb emberi jogi filmjének választott Arica és a különdíjas Fivérek (Brotherhood) is. 

Szíriába kalauzol Rami Farah Az emlék a miénk (Our memory belongs to us) című filmje, mely három szír aktivista találkozását mutatja be mintegy 10 évvel a szíriai forradalom után. Igazi csemegének ígérkezik a Százontúliak (100UP), amely a világ kölünböző részein élő százéveseket mutat be. A Négy évszak egy nap alatt (Four Seasons in a Day) egy Írország és Észak-Írország között közlekedő komp segítségével mutatja be a térségben uralkodó a Brexit-hangulatot. A Kertrendezés (Taming the Garden) egy fa történetén keresztül mesél a mai grúz társadalom szükségleteiről és értékrendjéről, míg a Beiskolázva (Hey! Teachers!) egy orosz kisvárosi középiskola életébe enged bepillantást, ahova két frissen diplomázott tanár érkezik Moszkvából.

Tobi színei

A Re:Verzió programja magyar alkotásokat is kínál: a Verzió Legjobb magyar filmjének járó díjat elnyerő Tobi színei mellett látható Oláh Kata a Digitális nomádom és Halász László Ezt levezekelni nem lehet alkotása, mely utóbbiban az emberöléssel börtönben ülő Vilmos múlttal való szembenézését ismerhetik meg a nézők.

A jegyeladásból befolyt összeget a szervezők a dokumentumfilmek széleskörű oktatási célú felhasználását támogató Iskola Verzió és UniVerzió programok fejlesztésére fordítják. A 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált, amelyre május 31-ig három kategóriában lehet nevezni, idén is novemberben tartják. 

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com