Hírek

Magyar filmeket tesz elérhetővé a Filmintézet az iskolák számára

A Lumiére-tekercsektől napjaink alkotásaiig egyre több magyar film elérhető az Alapfilmek oldalán.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) az Alapfilmek projekttel és a Klassz programmal tervezi beépíteni a magyar filmeket az oktatásba. Már 100 film elérhető az iskolákban, ez a szám folyamatosan növekszik, illetve 460 magyar filmről érhető el egyéb tartalom online – írja a szervezet sajtóközleménye.

A gyűjteményben olyan közönségkedvencek és elfeledett mesterművek vannak, amelyeket mindenkinek ismernie kell, mert valamilyen módon különlegesek, részei az általános műveltségnek. A 2018-ban létrehozott Alapfilmek nevű oldal minden ott megtalálható filmről rövid leírást ad: miről szól, mitől különleges, hogyan készült és hol a helye a magyar film történetében.

Minden műfajból találhatók filmek az oldalon, játékfilmek, dokumentumfilmek, animációk és rövidfilmek is, a Lumiére fivérek 1896-os budapesti felvételeitől kezdve az Akik maradtak-ig. Több mint 90 filmhez extra tartalmak is tartoznak: interjúk, előzetesek, ismeretterjesztő kisfilmek és korabeli filmhíradó riportok.

A klasszikus filmek szinte minden tantárgyban segíteni tudják az adott téma megértését, közel 50 filmhez már tanári segédanyagok is tartoznak, amelyek kreatív feladatokat kínálnak a film feldolgozásához. A programot folyamatosan fejlesztik tanárok és diákok bevonásával.

2021-ben 21 iskolai csoport próbálta ki a Klassz program tananyagait, melyek olyan filmekhez kapcsolódtak, mint Gothár Péter Megáll az idő című filmje, a Valahol Európában Radványi Gézától és Ranódy László Pacsirta című filmje. Utóbbit Kosztolányi Dezső életművének tanításához használják. Az irodalmi adaptációk és a segédanyagok könnyebben érhetővé teszik a diákoknak az irodalmi művet, a korszakot és a filmváltozatot is.

A cikk a Filmtekercs.hu gyakornoki programjának keretében készült.

Vörös László

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com