Hírek

Az NFI tévés produkciókat támogat, Gera Marina pókok között forgatott

Streaming szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkciók támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet, és Gera Marinával befejeződött egy korprodukciós középkori misztikus film forgatása. Újabb örömteli hírek a honi film háza tájáról.

A Nemzeti Filmintézet (NFI), mint a teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó alkotások is készüljenek. A dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animáció-, a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm pályázatokra és a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat pályázatokra nyár végéig összesen mintegy 1400 filmtervvel jelentkeztek az alkotók.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A streaming és tévéfilm pályázat esetén a Televíziós Döntőbizottság 7 nagyköltségvetésű tévéfilm gyártására összesen 1,77 milliárd forint támogatást szavazott meg.

Ennek fényében Goda Krisztina Gárdonyi Géza Ida regénye című romantikus művét dolgozza fel. Pacskovszki József Herczeg Ferenc ma is gyakran játszott színművéből, a Kék rókából készíthet tévéfilmet, míg Zomborácz Virág Egy magyar Rotschild címmel Rotschild Kláráról, a szocialista előkelőségek ikonikus divattervezőjéről forgathat. Szakonyi Noémi Veronika Hat hét címmel egy nyílt örökbefogadás történetét fogja elmesélni, Tóth Barnabás Őszi végjáték címmel újszerűen és meghökkentően dolgozza fel Stefan Zweig Sakknovelláját, míg Forgács Péter Szájhős.tv címmel készít modern kori Robin Hood történetet. Eperjes Károly Krisztus inge címmel forgat tévéfilmet, mely az ’50-es években a szerzetesrendek feloszlatásakor játszódik.

A gyártási támogatások mellett három ígéretes tévéfilm forgatókönyv fejlesztését is támogatja a Filmintézet.

Koltay Gábor Szegény Sudár Anna címmel készülő alkotása az ellenállás példázata, melynek színhelye Erdély a diktatúra lélekölő reménytelenségében. Kiss-Stefán Mónika filmterve, a valós történetből kiinduló A váci múmiák – Memento mori egy templom felújítása során fellelt múmiákkal repít vissza XVIII. századi Magyarországra, Bokor Attila a Romzsa Tódor gyilkosságot dolgozza fel.

Goda Krisztina

Nyolc fikciós rövidfilm támogatására összesen 77,4 millió forint támogatást szavazott meg a Filmintézet. Bacskai Brigitta, Cibulya Nikol, Gyimesi Anna, Hevér Zoltán, Kovács Ákos, Odegnál Péter, valamint a Lichter Péter-Mátai Bori és Angyalosy Eszter-Szőke Dániel alkotópárosok forgathatnak kisjátékfilmeket. A támogatott alkotások témái között lesz sámán történet, Mária Terézia nyilvános szülése, a civilizáció és a természet közötti egyensúly felbomlásának kockázata és a gyermekét egyedül nevelő anya önfeláldozása.

A hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat pályázatból 19 sorozat tartalomfejlesztésére ítélt meg összesen 145,6 millió forint támogatást a Televíziós Döntőbizottság.

A kortárs irodalom és forgatókönyvírás legsikeresebb és legizgalmasabb alkotói – többek között Angyalosy Eszter (Terápia), a népszerű Hunyadi könyvsorozatot is jegyző Bán Mór, a Hyperwriter-nyertes Bendi Balázs, Divinyi Réka (Szabadság, szerelem, Valami Amerika 2 és 3, BÚÉK), Krigler Gábor (Aranyélet) és Ugron Zsolna (Úrilányok Erdélyben, Úrasszonyok-trilógia) – kezdhetik meg a sorozatok tartalomfejlesztését az NFI támogatásával.

A támogatott alkotások teljes listája itt tekinthető meg.

A magyar filmet érintő legfrissebb jó hír, hogy az NFI 54 millió forintos támogatásával középkori misztikus kalandfilm készül A fekete pók címmel, svájci-magyar koprodukcióban. A filmben Lilith Stangenberg, Nurit Hirschfeld, Ronald Zehrfeld és Anatole Taubmann svájci és német színészekkel együtt

Gera Marina is játszik, akit az Örök télben nyújtott alakításáért tavaly Nemzetközi Emmy-díjjal ismertek el.

A forgatás, melyen mintegy 120 fős magyar stáb működött közre a szigorú járványügyi szabályokat betartva, nemrég fejeződött be az NFI fóti középkori várdíszletében.

A fekete pók, Gera Marina
A fekete pók, Gera Marina

A Laokoon Filmgroup (Tiszta szívvel, Saul fia, Napszállta) koprodukciójában készülő produkciót Markus Fischer rendezi. A XII. században játszódó kalandfilm Jeremias Gotthelf azonos című nagy sikerű könyvének legújabb mozgókép adaptációja lesz, a mozibemutatót jövő novemberre tervezik az alkotók. A hátborzongató történet főszereplője a bátor, fiatal bába paktumot köt az ördöggel, hogy megszabadítsa faluját a német lovagok sanyargatásaitól, ám az ördög a bábán keresztül pókok tömegét szabadítja rá a falura, és kezdetét veszi a jó és a rossz küzdelme az emberiségért.

A fekete pók a zürichi Snake Film és a budapesti Laokoon Filmgroup koprodukciójában készül.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés