Hírek

Nincs meglepetés a londoni kritikusok díjazottjainál

Sráckor (Boyhood)
Sráckor 9 éves korában (tehát a film első felében)

Sráckor (Boyhood)A napokban hat Oscarra is jelölt Sráckor három díjat is kapott vasárnap a brit filmkritikusok idei díjkiosztó ceremóniáján Londonban.

A London Film Critics’ Circle nevű szervezet az év filmje kategóriában a Sráckort találta a legkiemelkedőbb alkotásnak, emellett Richard Linklater, a film rendezője és Patricia Arquette, a női mellékszereplő is díjazott lett. Ebben a három kategóriában tavaly a londoni kritikusok díja azokhoz került, akik végül az Oscart is elnyerték – emlékeztetett a The Hollywood Reporter.

Linklater kijelentette, hogy a kritikusok elismerése nagyon sokat jelent számára, hiszen olyanok ítélik oda, akik ismerik a filmtörténetet, és minden filmet megnéznek.

A May Fair Hotelben rendezett ceremónián Michael Keaton a Birdman (avagy a mellőzés meglepő ereje) című szatírában nyújtott alakításáért vehette át a legjobb színész trófeáját. A legjobb színésznő Julianne Moore lett a Megmaradt Alice-nek című Alzheimer-drámáért, J.K. Simmons pedig elvitte a legjobb férfi mellékszereplő díját a Whiplash című dráma zenei mentorának szerepéért. A forgatókönyvírói díj A Grand Budapest Hotel című filmet író és rendező Wes Andersoné lett. Az év legjobb brit színészének a Mr. Turner főszerepét játszó Timothy Spallt választották, a brit színésznők közül pedig Rosamund Pike vihetett haza díjat. Az idegen nyelvű filmek mezőnyéből az orosz Leviatán került ki győztesként.

A londoni filmkritikusok csoportja igen nagy múltra tekint vissza, az 1913-ban alapított The Critics’ Circle részeként jött létre 1926-ban.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya