Hírek

Noah Baumbach Fehér zaj című filmje nyitja a 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált

Baumbach Fehér zaj (White Noise) című drámája lesz a nyitófilm az idei, 79. 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon augusztus 31-én.


Hirdetés

A rendező három éve a Házassági történettel aratott sikert Velencében, majd filmje hat Oscar-jelölést kapott, amiből egyet el is nyert. Ezúttal Don DeLillo azonos című, 1985-ben megjelent posztmodern regényét adaptálta – ezzel Baumbach először rendezett olyan filmet, amely nem saját forgatókönyvéből készült. A produkcióban Greta Gerwig és Adam Drivel játssza a főszerepet, mellettük Andre Benjamin, Alessandro Nivola, Jodie Turner-Smith és Don Cheadle is szerepel. DeLillo regénye a Time Magazin „Minden idők 100 legjobb könyve” listáján is szerepel, az írót pedig már évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetik. Ennek főszereplője egy művészeti iskolában dolgozó, Jack Gladney nevű tanár, aki

elsősorban Hitler szerepével foglalkozik. Magánéleti fronton sem hétköznapi figura: negyedik feleségével és négy gyerekével él.

Alberto Barbera, a Velencei Filmfesztivál művészeti igazgatója kiemelte: nagy megtiszteltetés, hogy Baumbach filmjével nyílhat meg a mustra. „Don DeLillo nagyszerű regényéből Baumbach eredeti, ambiciózus és lenyűgöző alkotást forgatott, amely drámai, ironikus és szatirikus egyben. A film a nyolcvanas évekbeli megszállottságainkat, kétségeinket és félelmeinket vizsgálja, ugyanakkor nagyon is egyértelmű utalásokat tesz a mára” – fűzte hozzá.

Baumbach filmje a Netflix finanszírozásával született. A hollywoodi lap szerint a streamingóriás Velencéből akarja indítani a film kampányát, amellyel a következő díjszezonra is biztosítaná számára a figyelmet. A Velencei Filmfesztivál szervezői kedden jelentik be a teljes versenyprogramot. Idén több más Netflix-film is versenybe száll a Lidón, köztük Alejandro González Inárritu mexikói rendező Bardo című alkotása és a Blonde, Marilyn Monroe életének fiktív krónikája Andrew Dominik új-zélandi rendezőtől, amelyben a Tőrbe ejtve és a Nincs idő meghalni sztárja, Ana de Armas alakítja Monroe-t.   

 A 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 31. és szeptember 10. között rendezik meg.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!