Hírek

A női Doktor válaszolt az elégedetleneknek

A hétvége egyik nagy híre volt, hogy a nagysikerű, több mint 50 éves múltra visszatekintő angol sci-fi sorozat, a Ki vagy, doki? új főhőst kap. Sokaknál viszont kiborult a bili, mikor bejelentették, hogy először a széria történetében nő fogja játszani az utolsó idő-lordot.

Genderizmust és politikai korrektséget emlegetnek azok, akiknek nincs ínyére a Doktor nemi szerepváltása. A BBC sorozatának fő karakteréről tudni kell, hogy pár évadonként más külsőt ölt, így nem szükséges egy színészre építeni a franchise-t. A Doctor Who 1963-ban indult és 26 évadot élt meg, míg 1989-ban befejezték. Ezalatt az évek alatt nyolc különböző színész játszotta el az ikonikus karaktert, mind különböző habitusú férfiak voltak – biztosítva a sorozat folyamatos megújulását.

Peter Capaldi (Doctor Who)
Peter Capaldi (Doctor Who)

2005-ben a BBC folytatta a sztorit, mely napjainkban már tizedik évadánál jár. A sorozat által lett befutott név Christopher Eccleston, David Tennant és Matt Smith. Három év után pedig Peter Capaldi teszi le szónikus csavarhúzóját, hogy aztán az első női Doktor, Jodie Whittaker vegye azt fel. A készítők általában félig-meddig ismert arcokat, nem nagybetűs neveket választanak a szerepre – ebbe a kategóriába a 35 éves színésznő tökéletesen beleillik. Jelen van egy ideje a brit piacon: legutóbb a Broadchurch című tévésorozatban játszott. Whittaker így a tizenharmadik színész lesz a sorban.

Elmondása szerint idegtépő volt titokban tartania új szerepét,

miközben azt üzeni a sorozat rajongóinak, hogy „Ne ijedjetek meg a nememtől. A Ki vagy, doki? mindig is képviselte azt, ami jó a változásban. A rajongók már annyi változást megtapasztalhattak, és ez az új sem lesz rosszabb a többinél.” A szerepről pedig azt nyilatkozta: „Egy olyan figurát játszani, mely folyamatosan újradefiniálja magát: ezért lettem színész.”

 A színésznő első megjelenésére az idei karácsonyi epizódban lehet számítani.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés