Hírek

Nők a Szemrevaló filmjeiben

303 (r.: Hans Weingartner)

Tegnap kezdődött és október 7-éig tart idén a budapesti Művész moziban a Szemrevaló (Sehenswert) Filmfesztivál. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár hetedik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal.


5 tematikus blokkban – Folyamatos múlt, Nő és férfi, Csak azért is, Kié a hatalom és Rövidfilmek – 17 filmet vetítenek. Számos film lányok, anyák, asszonyok sorsát ábrázolja vagy a nők helyzetével foglalkozik. Láthatunk átalakulófélben lévő tinilányt, vak zeneszerző géniuszt, szavazati jogért küzdő aktivistákat, drogos anyát, rendőrnőt, kétségbeesett színésznőt, a náci filmipar díváit és lakókocsit vezető csajt keresztül Európán és Jane Birkint.

Szeptember 28-án a 20:30-kor a Csak Isten ítélhet (Nur Gott kann mich richten) című gengszterdrámában Ricky frissen szabadult a börtönből. Régi haverja azonnal rá akarja venni egy utolsó közös balhéra, amiben fontos szerepet kap Diana, a rendőrnő is… (A filmből október 2-án, kedden 20.15-kor ismét lesz egy vetítés.)

Szeptember 29-én, szombaton érdemes szinte az egész napot a Művész moziban tölteni a Szemrevaló Filmfesztiválon. 18 órakor vetítik a számos díjat nyert Mademoiselle Paradis című varázslatos erejű alkotást. A megtörtént eseményen alapuló filmben a 18 éves „Resi” Paradis-t csodagyerek zongoraművészként ismerik a XVIII. századi bécsi társasági életben. Resi már gyermekkorában megvakult és ismételt orvosi félrekezelések után becsvágyó szülei Franz Anton Mesmerre bízzák, aki heves vitákat vált ki új gyógyeljárásaival. Resi kezdi visszanyerni a látását, ám rémülten tapasztalja, hogy zenei virtuozitása ezzel egyidőben hanyatlásnak indul. (A film vasárnap 18.30-tól újra megtekinthető.)

Mademoiselle Paradis (r.: Barbara Albert)

18:30-kor (majd október 6-án ugyanekkor) egy másik teremben pereg majd a Hitler Hollywoodja című lebilincselően érdekes dokumentumfilm. Hitler uralma alatt kereken 1000 játékfilmet forgattak Németországban. A filmekkel a közönség álmait és érzéseit akarták kiszolgálni és egyúttal manipulálni. A film részletesen tárgyalja a náci álomgyár filmjeinek díváit és nőideálját is. 20:15-kor a Kékről álmodom (Blue My Mind) című film lesz műsoron, mely idén a Svájci Filmdíjon elnyerte a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb női főszereplő díját is.

A különleges látványvilágú, a coming-of-age, a dráma és a fantasy műfaját ötvöző filmben a 15 éves Mia sorsdöntő metamorfózis előtt áll, amely egész eddigi létét megkérdőjelezi. A filmet a későbbiekben az ADS mutatja be hazánkban. A vetítés után jelen lesz az operatőr, Gabriel Lobos. (A filmből október 4-én, kedden 18 órakor ismét lesz egy vetítés.) Ezzel párhuzamosan egy másik teremben 20.30-tól az Anna Fucking Molnar című romantikus vígjátékban egy szeretetszomjas színésznő igyekszik kivívni helyét a színházi és filmes világban. (A filmből október 2-án, kedden 18 órakor ismét lesz egy vetítés.)

Október 3-án 20:15-kor a Diagonale 2017-en közönségdíjat nyert A lehetséges világok legjobbika (Die beste aller Welten) Adrian Goiginger osztrák rendező saját gyerekkori élményein alapul – a hétéves Adrian és kábítószerfüggő anyja bensőséges kapcsolatáról szól. A vetítés után a rendező, Adrian Goiginger és a producer, Wolfgang Ritzberger is jelen lesz. (A film október 6-án, szombaton 18 órakor újra megtekinthető.)

A lehetséges világok legjobbika (r.: Adrian Goiginger)

Október 4-én 20 órakor a 303, egy lendületes road movie lesz műsoron, melyben Jule lakókocsijával felveszi a stoppos Jant. Egész Nyugat-Európát átszelő útjuk során olyasmikről beszélgetnek bravúrosan megírt és előadott dialógusokban, hogy az ember természeténél fogva önző-e, hogy vajon boldogtalansághoz vezet-e a monogámia, vagy, hogy magunk döntjük-e el, hogy kibe szeressünk bele – miközben ők ketten egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A film után közönségtalálkozó a főszereplővel, Anton Spiekerrel. (A film október 6-án, szombaton 20 órakor újra megtekinthető.) Ezzel párhuzamosan egy másik teremben 20:30-tól a tavalyi Svájci Filmdíjon a legjobb forgatókönyv, a legjobb színésznő és a legjobb mellékszereplő díját is elnyert A nőkért a svájci nők szavazati jogáért indított mozgalom alakulását mutatja be. (A filmből október 7-én, vasárnap 18 órakor ismét lesz egy vetítés.)

Idén először – október 3-án 20:45-kor és október 5-én 18:30-kor – egy svájci rövidfilm-válogatás is gazdagítja a programot. Közülük A nő és a gyorsvonat főszereplője a 60-as, 70-es évek legendás francia színész- és énekesnője, az immár 71 éves Jane Birkin. Elise évek óta minden reggel és este integet a háza előtt elrobogó TGV-nek. Egy nap a mozdonyvezető levelét találja a kertjében.

A filmekre 1200 forintos áron vásárolhatóak jegyek, 4 jegy egy időben történő megváltása kedvezményes, 4400 forint. A jegyelővétel szeptember 20-án indul. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló.

 

Sajtóközlemény

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com