Hírek

A nők ábrázolása miatt kritizálják a Trónok harcát

A Trónok harca 8. évadának 4. része főleg hideget kap a nézőktől, és Jessica Chastain is úgy érezte, véleményeznie kell Sansa Stark egy kijelentését.

A hír spoilereket tartalmaz a Trónok harca 8. évadának 4. részéből!

A Sophie Turner által alakított Sansa Stark az egyik legnagyobb karakterfejlődésen ment át a Trónok harca szereplői közül. Ifjú, naiv hisztikirálynőként kezdte pályafutását a sorozatban, ám az évek nem voltak kegyesek hozzá. Rosszabbnál rosszabb bánásmódot kapott, menyasszonya volt a széria két legnagyobb pszichopatájának, Joffrey királynak és Ramsay Boltonnak is. Utóbbi a nászéjszakáján erőszakolta meg, ám a terrorból végül sikerült elmenekülnie, sőt bosszút is állt. Hazaérve Deresben fokozatosan mutatkozott meg Sansa stabilabb jelleme és észjárása, és a 8. évadra már mondhatjuk, hogy egy beérett, kész karakterré fejlődött.

Sansa figurájának adózva helyet adtunk neki a 10 legjobb Trónok harca-karakter listájában!

Sophie Turner alakítása is fejlődött az évek során, és jelenleg az egyik legerősebb játékos az HBO sorozatában. A 4. részben pedig olyan karakterekkel is láthattuk interaktálni, akikkel évadok óta nem találkozott. Ilyen Sandor Clegane is, a Véreb, aki marcona természete ellenére mindig is meg akarta védeni Sansát. Beszélgetésük során szóba kerül Sansa hányatott sorsa, Sandor pedig konstatálja, hogy már nem az a „kismadár”, akit annak idején megismert. A lány erre úgy felel: „Ha nem lett volna Kisujj, Ramsay és a többiek, örökké kismadár maradtam volna.”

Sansa és Ramsay Bolton tragikus nászéjszakája

A fenti állítás pedig sok embert felidegesített, köztük Jessica Chastaint is, aki kifogásolta azt, hogy a nemi erőszak egy eszköz legyen a karakterépítésre. Chastain szerint nem szükséges áldozattá válni ahhoz, hogy valaki erőssé váljon – a megerősödés a személyből fakad, nem a körülményekből. Ha tehát Chastainre hallgattak volna a készítők, Sansát sosem érik ilyen megpróbáltatások, és ennek ellenére lett volna belőle egy olyan karakter, aki örök szkeptikus és kifogástalanul szagolja ki mások szándékait. Például Daenerys Targaryenét, akit a sorozat egyik pozitív szereplőjeként építettek fel, és most pálfordulás előtt áll.

A sárkánykirálynő fokozatosan veszti el hatalmát, embereit, barátait és legitimitását is.

A figura ábrázolása szintén kicsapta a biztosítékot jó pár embernél, köztük nőjogi aktivistáknál is, akiknek egyáltalán nem tetszik, ahogy hisztérikus, haragos, mohó törtetőként ábrázolják. Daenerys szintén nehéz időszakát éli a sorozatban, ráadásul a legújabb részben ismét egy hozzá közel álló személyt vesztett el, aki ráadásul színesbőrű is volt – ez egy újabb rossz pont a sorozat írói számára a társadalmi igazságosságért küzdők részéről. Az Időcsavar és a Selma fekete rendezőnője, Ava DuVernay nehezményezte is, hogy az egyetlen nevesíthető fekete női szereplőt kivégzik a fehér szereplők szeme láttára.

Azt, hogy ezek a kifogások mennyire jogosak, mindenki döntse el maga. A Trónok harca sosem volt kegyes a női karakterekhez, de sosem nézte le őket. Daeneryst az első évad elején megerőszakolja házastársa, akivel később szerelmesek lesznek egymásba – ilyenkor még senkinek nem nyílt ki a bicska a zsebében. Folyamatosan előtérben tartják a női karaktereket: Arya Stark legutóbb magát az Éjkirályt győzte le, Sansa az egyik legalkalmasabb személy az uralkodásra, Brienne pedig talán a legjobb harcos egész Westeroson. Utóbbi szereplő el is érzékenyült egy jelenetben, de azt is problémásnak tartották többen, mert egy férfi után kezdett el sírni – és ezt nem szabad!

A problémák okát többen annak tudták be, hogy a Trónok harca stábjában igen kevés a női író és rendező.

Konkrétan csak Michelle MacLaren volt az egyetlen nő, aki levezényelhetett egy epizódot. Több női rendező pedig – a panaszkodók szerint – nem így ábrázolta volna ezeket a szereplőket. Egy biztos: amíg ennyien azt gondolják, hogy a George R.R. Martin fantáziavilágában történteknek reprezentálniuk kell a valóságot és üzenetszerű állásfoglalásokat kell tennie a jelenkor számára, addig lesznek ilyen szintű felháborodások. Az ötödik epizód valószínűleg újabbakat fog szülni.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Ráadás és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek – az igényes blockbusterek mellett.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..