Hírek

Nők, testőrök, vadállatok és politikusok – Kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok

Február 28-ától március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. Frankofón Filmnapok. A programban az öt César-díjat nyert Mutánsok, az Oscar-jelölt animáció, a Robotálmok és asci-fibe hajló Vadállat mellett életrajzi tabló, katasztrófafilm, történelmi kalandfilm és több vígjáték is helyet kapott. A válogatásban szereplő huszonnégy film közül hét női rendező alkotása.

Február 28-án a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban A három testőr: Milady nyitja a 14. Frankofón Filmnapokat. A Dumas-regény legújabb filmes feldolgozásában olyan nagyszerű színészeket láthat a közönség, mint Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és François Civil. Szintén Romain Duris-szel a főszerepben látható az öt César-díjat nyert Mutánsok című fantasztikus film. Rejtélyes, járvány van terjedőben. Bizonyos emberek átalakulnak: szó szerint előbújik belőlük az állat. 

Az egész családnak szól az Oscar-jelölt animáció, a Robotálmok egy kutya és egy robot különös barátságáról. A tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált a Vadállat című bűnügyi-romantikus sci-fi Léa Seydoux-val, Bertrand Bonello rendezésében. A közeli jövőben, amikor már mindent a mesterséges intelligencia irányít, az érzelmek veszélyforrást jelentenek. A Sav című katasztrófafilm Guillaume Canet-val akciódús művészi figyelmeztetés a nem is olyan távoli jövőben a klímaválságra.

A válogatásban szereplő huszonnégy film közül hét női rendező alkotása. Nadège de Benoit Luthy filmje, az Árral szemben című svájci vígjáték egy igazi feel good movie, amely azt járja körül, hogyan keresi és találhatja meg a helyét a nő a modern társadalomban. A Falcon Lake című kanadai–francia romantikus-fantasztikus dráma, Charlotte Le Bon rendezésében egyedi hangvételű film a kamaszszerelemről némi fantasztikus beütéssel, gyönyörű képekben.

A legjobb dokumentumfilmnek járó César-díjat elnyert Négy nővér című tunéziai-francia alkotás Kaouther Ben Hania rendezésében egy egyszerű tunéziai nőről szól, akinek mind a négy lánya radikalizálódott 2016-ban, s a két idősebb csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez. A programban feltűnik Léa Domenach filmje, a Bernadette – A főnökasszony is, melyben Catherine Deneuve alakítja Jacques Chirac feleségét. A film sok humorral bizonyítja, hogy „minden sikeres férfi mögött áll egy nő”, miközben bepillantást enged a francia politika kulisszatitkaiba. Delphine Deloget munkája, a Mindent egy lapra Virginie Efirával a főszerepben Sylvie-ről szól, aki két fiút nevel egyedül. Egy éjszaka a kisebbik egyedül marad a lakásban, és megsérül. A hatóságok kivonulnak és elviszik a gyereket. Sylvie harcba száll, hogy visszakapja a fiát. 

Jeanne Herry kilenc César-díjra jelölt Az arcuk mindig előttem lesz című megrázó alkotását is megnézhetik az érdeklődők. A helyreállító igazságszolgáltatás rendszere szakértők közreműködésével igyekszik párbeszédbe vonni elkövetőket és áldozatokat. A film vetítését beszélgetés követi magyar és francia szakértők közreműködésével. Liv S. szerelmei című svájci romantikus filmben a 38 éves Liv felidézi magában régi kapcsolatait, amelyekben valami valahogy mindig félrement. Kedves, álmodozó hősnőnknek ideje szembenézni a démonaival, és elfogadni, hogy az élet egy hatalmas érzelmi hullámvasút. A vetítés utáni közönségtalálkozón a rendező, Anna Luif lesz a szervezők vendége. 

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com