Hírek

Nolan győzött: indul a „Filmmaker Mode” a tévékben

Christopher Nolan

Christopher Nolan, Paul Thomas Anderson és szövetségeseik meggyőzték a nagy tévégyártókat: nemsokára úgy élvezhetjük a filmeket tévékészüléken is, ahogyan az alkotók elképzelték őket.

Christopher Nolan még 2018-ban indított harcot Paul Thomas Andersonnal együtt a motion smoothing (mozgás-elsimítás) jelensége ellen. A motion smoothing (néha frame interpolation vagy motion liquidity) olyan beállítás a modern televíziókban, amely extra képkockákat ad hozzá a filmhez: a tévé megpróbálja kitalálni, hogy két eredeti képkocka között hogyan is nézne ki a kép és ezt hozzáadja a látványhoz; az eredmény: szappanopera- vagy videojáték-szerű képi világ, ami durván elüt a film alkotóinak szándékától.

2019 augusztusában már tudni lehetett, hogy a nagy tévégyártók egy új beállításon dolgoznak olyan rendezőkkel együttműködve, mint Nolan és Anderson mellett Patty Jenkins, Ryan Coogler, Martin Scorsese és Rian Johnson. Az UHD Alliance nagy tévégyártói most a CES konferencián jelentették be, hogy a Samsung, a Philips/TP Vision és a Kaleidescape is csatlakozik a már korábban bejelentett LG, Panasonic és Vizio hármashoz e törekvésben; és hogy

már idén elérhető lesz az új „Filmmaker Mode” (azaz „Filmkészítői üzemmód”) beállítás az új készülékeikben

írja az IndieWire.

A Filmmaker Mode maga mögött tudhatja az amerikai rendezők egyesületének (DGA), az operatőrök nemzetközi egyesületének, az operatőrök amerikai társaságának és Scorsese filmalapítványának támogatását.

Ami a Filmmaker Mode-ot megkülönbözteti a többi beállítástól, az az, hogy

a filmet tisztán úgy mutatja meg, ahogyan a megalkotói elképzelték

– mondta Rian Johnson. „A fejlesztés a filmalkotóktól érkező jelzéseket olyan egyszerű alapelvekké gyűjti össze, amelyek révén a tévé tiszteletben tartja majd a képkocka-sebességet, a képarányt, a színt és kontrasztot és a kódolást is; mindezt magában a médiában, amit a készülékek onnan kiolvasva alkalmazhatnak” – mondta Nolan.

Az Operatőrök Amerikai Szövetségének elnöke, Kees van Oostrum így fogalmazott a CES konferencián: „A filmkészítés valódi művészet, és a Filmmaker Mode lehetővé teszi, hogy a művek éppen úgy az alkotó elképzeléseinek megfelelően legyenek élvezhetőek otthon, mint a moziteremben”.

Avatar

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya