Hírek

Nolan győzött: indul a „Filmmaker Mode” a tévékben

Christopher Nolan

Christopher Nolan, Paul Thomas Anderson és szövetségeseik meggyőzték a nagy tévégyártókat: nemsokára úgy élvezhetjük a filmeket tévékészüléken is, ahogyan az alkotók elképzelték őket.

Christopher Nolan még 2018-ban indított harcot Paul Thomas Andersonnal együtt a motion smoothing (mozgás-elsimítás) jelensége ellen. A motion smoothing (néha frame interpolation vagy motion liquidity) olyan beállítás a modern televíziókban, amely extra képkockákat ad hozzá a filmhez: a tévé megpróbálja kitalálni, hogy két eredeti képkocka között hogyan is nézne ki a kép és ezt hozzáadja a látványhoz; az eredmény: szappanopera- vagy videojáték-szerű képi világ, ami durván elüt a film alkotóinak szándékától.

2019 augusztusában már tudni lehetett, hogy a nagy tévégyártók egy új beállításon dolgoznak olyan rendezőkkel együttműködve, mint Nolan és Anderson mellett Patty Jenkins, Ryan Coogler, Martin Scorsese és Rian Johnson. Az UHD Alliance nagy tévégyártói most a CES konferencián jelentették be, hogy a Samsung, a Philips/TP Vision és a Kaleidescape is csatlakozik a már korábban bejelentett LG, Panasonic és Vizio hármashoz e törekvésben; és hogy

már idén elérhető lesz az új „Filmmaker Mode” (azaz „Filmkészítői üzemmód”) beállítás az új készülékeikben

írja az IndieWire.

A Filmmaker Mode maga mögött tudhatja az amerikai rendezők egyesületének (DGA), az operatőrök nemzetközi egyesületének, az operatőrök amerikai társaságának és Scorsese filmalapítványának támogatását.

Ami a Filmmaker Mode-ot megkülönbözteti a többi beállítástól, az az, hogy

a filmet tisztán úgy mutatja meg, ahogyan a megalkotói elképzelték

– mondta Rian Johnson. „A fejlesztés a filmalkotóktól érkező jelzéseket olyan egyszerű alapelvekké gyűjti össze, amelyek révén a tévé tiszteletben tartja majd a képkocka-sebességet, a képarányt, a színt és kontrasztot és a kódolást is; mindezt magában a médiában, amit a készülékek onnan kiolvasva alkalmazhatnak” – mondta Nolan.

Az Operatőrök Amerikai Szövetségének elnöke, Kees van Oostrum így fogalmazott a CES konferencián: „A filmkészítés valódi művészet, és a Filmmaker Mode lehetővé teszi, hogy a művek éppen úgy az alkotó elképzeléseinek megfelelően legyenek élvezhetőek otthon, mint a moziteremben”.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com