Hírek

Nolan megszólal: A Tenet eredményéből hibás következtetéseket vonnak le

Warner: árnya egykori önmagának

A stúdiók kifogásként használják a Tenet eredményét, mondja Christopher Nolan, először megszólalva a bemutató óta.

A Tenet fogadtatásának története csaknem olyan érdekes és csavaros, mint maga a film. Mint minden Christopher Nolan alkotást, már évekkel korábban találgatások övezték, aztán az első hírmorzsák nyomán éledni kezdett az izgatott várakozás; pletykákat és képeket elemeztek – de mire felépülhetett volna, a szokásos bő fél évvel a tervezett bemutató előtt, az igazi marketing a stúdió részéről, berobbant a világba a koronavírus-járvány, és egyszerre minden filmes hír (is) erről az egyetlen, mindent átható témáról szólt.

Tenet sokáig a mozik reményének számított, az ipar erejének várva várt demonstrációjaként képzelték el. Ez volt az a film, aminek egy kétségbeejtő tavasz és nyár után vissza kellett volna csábítania a közönséget a mozitermekbe – bebizonyítva, hogy a mozikultúra át tudja vészelni a sosem látott bevételzuhanást, és ami még fontosabb, megmutatva, hogy a közönség nem szokott el végérvényesen a moziktól.

john david washington

Ahogy a Tenet premierdátumát egyre későbbre tolták, úgy vált egyre bizonytalanabbá ez a narratíva. Pár nagy premier, szerte az iparágból, végül a streaming-szolgáltatóknál kötött ki, és még a Tenet mozis bemutatása is találgatások tárgya lett; végül azonban, augusztusban, mégis moziba került Nolan filmje.

Azóta is tart az eredmények értékelése:

vajon mit jelent 350 millió dollár megszerzése a járvány kontextusában?

Az összeg globális bevételt jelent, két hónap alatt. Bármely másik évben ez egy elszomorítóan alacsony eredmény lenne egy Nolan darabtól, no de ez a járvány és a mozibezárások éve. Számos értelmezés képzelhető el: a film nem érdekelte a közönséget; a film nagyon is érdekelte a közönséget, de nem mertek moziba menni; az egész mozikultúra válságba került; az összeg nagyon is bizonyítja a mozikultúra egészségét…

Maga Christopher Nolan most szólalt meg először a film bemutatása óta, és megvédte a Tenet eredményét – írja a Variety. „A Warner Bros. bemutatta a filmet, és nagyon örülök, hogy csaknem 350 millió dollárt szerzett” – nyilatkozta a rendező. – „Viszont aggódom amiatt, hogy a stúdiók hibás következtetést vonnak le az eredményből. Ahelyett, hogy arra figyelnének, hol működött a film eredményesen és hogyan jelenthet ez számukra több, nagyon is szükséges bevételt, inkább arra figyelnek, hogyan nem érte el a film azt az eredményt, amire a járvány előtt számíthattak volna. És ezt kifogásként használják majd arra, hogy a filmbemutatókra terheljék a járvány okozta összes veszteséget ahelyett, hogy igazodnának az új játékszabályokhoz – más szóval ahelyett, hogy újjáépítenék az üzletet.

Minden oldalnak megvannak a maga érvei. Akik a mozikultúra (és -ipar) alapvető egészsége mellett érvelnek, elmondhatják, hogy 2019 volt a moziipar legerősebb éve valaha, és a járvány elmúltával ez a trend visszatérhet; a Tenet például a közönség erős érdeklődésének jeléül úgy szerezte meg a 350 millió dollárt, hogy számos mozilánc zárva volt, és az Egyesült Államok legerősebb piacaiban, New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscóban még csak ki sem nyitottak a mozik.

Akik azonban a stúdiók óvatossága mellett érvelnek, azt mondhatják: túl korán van, hogy a mozilátogatás visszalendülésére spekuláljunk, meg kell várnunk, nem teremt-e a járvány alapvetően új helyzetet; a Tenet például még ezzel az eredménnyel is veszteséges lett: 50 vagy 100 millió dollárt is veszít a Warner számára, ha a kb. 200 milliós gyártási költség mellé belekalkuláljuk a marketing költségét is.

Nolan optimista. „Hosszú távon a mozi az élet része, ahogy az éttermek és minden más is. De egyelőre mindenkinek alkalmazkodnia kell az új realitásokhoz” – mondta.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.