Hírek Magazin

Nomen est omen – Nagyítás

filmtekercslogoA korábban Jegyzet névre hallgató rovatunkat Nagyításra kereszteltük. A rovat a hosszabb, elemző jellegű, továbbgondolásra sarkalló írások otthona, vagyis az olyanoké, amelyekhez érdemes leülni és együtt gondolkodni a cikkíróval – majd tovább egyedül. Ez a fajta szellemi kaland lehetővé teszi olyan dolgok meglátását, amik elsőre nem láthatóak.

Pont úgy, mint Michelangelo Antonioni 1966-os Nagyítás című filmjében: Thomas szemtanúja a parkban egy pár időtöltésének, de csak akkor fedezi fel a látszólagos történés mögötti lényegi tartalmat, amikor elkezdi kinagyítani az ott készült képeket. S hogy eljut-e a valóságig? A választ a finálé pantomimosai, vagyis az élet, a művészet tudja. Kísérletet teszünk a felvetett kérdésekre választ is adni, ebből a célból született a Nagyítás rovat, de végső igazságok helyett gondolatok ezek, melyek megosztásra és továbbgondolásra érdemesek. Mi vagyunk a fotós, aki megtalálja a témát (a filmművészet világából), az apparát, vagyis a nagyító, aki feldolgozza (elemzi) az alkotásokat, s végül az eredmény egy cikk, ami már a kedves olvasóé, vagyis a gondolatok bátor kalandoráé.

De ez csak a kezdet, a többi rovat is új nevet talál – természetesen filmes nevet! A többi rovat nevére javaslatokat örömmel fogadunk.

Keller Mirella

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya