Hírek

Nőügyek – nem csak nőknek

nougyek spot forgatas palantir Bár a civil szervezetek jelentős része újszerűen és eredményesen foglalkozik fontos társadalmi problémákkal, mindezt gyakran nem tudják megfelelően kommunikálni. Ezen akart változtatni a Palantír Film Alapítvány, amikor egy ingyenes, tíz hónapos vizuális kommunikációs képzést hirdetett meg női civil szervezetek számára, ahol új médiaismeretekkel, egyszerűen alkalmazható vizuális technikákkal ismertették meg a résztvevőket. A programot végigkísérő Nőügyek című dokumentumfilm nyilvános bemutatójának vendégei voltunk a Premier Kultcaféban.

2015. májusában a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásának köszönhetően kezdődött el a képzés Női sokszínűség képei – filmes workshop a hatékony kommunikációért címmel Komlósi Orsolya és Lakos Nóra vezetésével. Fontos, hogy olyan társadalomban éljünk, ahol a női sokszínűség látható és természetes – ez volt a meghirdetett program mottója. A képzés keretében tíz női civil szervezet képviselői 12 önkéntessel arra vállalkozott, hogy megtanulja a filmes, fotós eszközök használatát, – s ezt a folyamatot kísérte végig, és rögzítette a kamera.

A programban részt vett a szülés méltóságáért kiálló EMMA, a kisgyermekes családokat segítő Otthon Segítünk Alapítvány, az Értelmi Fogyatékosok Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), a Jövőkerék Alapítvány, a Partners Hungary Alapítvány, a Corvinus egyetemen működö Effemine, a gyermekéhezés megoldását célul tűző Mosoly Utca Alapítvány, de ott voltak még a párkapcsolati erőszak témájában munkálkodó, vagy emberkereskedelem áldozataival, prostituálódott nők integrálásával foglalkozó női érdekképviselettel foglalkozó civil szervezetek is.

A képzés kezdetén a 12 önkéntes kölcsönös szimpátia alapján lecsatlakozott egy-egy szervezethez (e cikk szerzője is résztvevője volt a programnak az Otthon Segítünk Alapítvány önkénteseként). A kezdeti bemutatkozási-ismerkedési alkalmakat követően vizuális ismeretekből hallgathattak előadásokat a résztvevők filmes, televíziós, marketinges és grafikus szakemberektől, coachtól. Ezt követően a gyakorlati képzés során olyan vizuális kommunikációs eszközök használatát ismerhették itt meg a civil szervezetek képviselői, amelyek könnyen kezelhetőek, használatuk nem igényel komoly eszközigényt vagy technikai tudást, mégis képessé teszi alkalmazójukat látványos videók, giftek, vagy akár fotó alapú képregények elkészítésére. Az elméleti-gyakorlati oktatáson túl a programban résztvevők számos társadalmi-szakmai-érdekérvényesítő kérdésben közösen is gondolkodtak, ötleteltek, így a képzés végül egyfajta civilhálózat építést is eredményezett.

A programban résztvevő szervezetek egy-egy konkrét célkitűzés vagy feladat megvalósítása mentén próbáltak vizuális üzeneteket megfogalmazni. Így például az ÉFOESZ az értelmi fogyatékossággal élők szerelmi életének problémájával foglalkozott a képzés során. Ami elsőre meghökkentőnek tűnik talán, de a felhozott példákból kiderült számunkra is, hogy az értelmi fogyatékosok felszabadultabb, teljesebb életet élhetnének, ha a családjuk, tágabb közösségük nagyobb önállóságot és szabadságot biztosítana nekik, és nem életképtelen kisgyerekként kezelnék őket – így e szervezetet képviselők a nagyobb önállóságra nevelésük köztudatba juttatását tűzte ki célul.

A projekt része volt márciusban a Magnet Házba meghirdetett Vizuális Pitch rendezvény, ahol – már a vizuális képzés eredményeként – hét szervezet három perces pitchben mutatkozhatott be nagyobb nyilvánosság előtt is. A most bemutatásra került Nőügyek az egész képzési folyamatot követi nyomon, számos tanulsággal szolgálva a civil összefogás, és annak mindenki számára nyilvánossá tételének szükségességéről.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés