Hírek

Növekszik Bukarestben a magyar filmek iránti érdeklődés

draga_besugott_barataimAz elmúlt években folyamatosan növekedett a bukaresti Magyar Filmhét iránti érdeklődés, mert ebből az alkalomból a román főváros filmkedvelő közönsége olyan magyar alkotásokat láthat, amelyeket csak ekkor tekinthet meg – mondta Virgil Stefan Nitulescu, a Román Parasztmúzeum igazgatója.

A román kulturális minisztérium és a Balassi Intézet bukaresti központja által november 10. és 17. között hetedik alkalommal megszervezett Magyar Filmhétnek negyedik éve ad otthont a román múzeum. Nitulescu az MTI kérdésére egy hétfői sajtótájékoztatón kijelentette: az eddigi tapasztalat szerint Bukarestben több száz érdeklődője van a magyar filmeknek, és ezek vetítése rendszerint telt ház előtt zajlik. Reményét fejezte ki, hogy a hétfő esti első vetítéssel kezdődő filmhét iránt az idén is nagy lesz az érdeklődés.

Az igazgató szerint fordulópontot jelentett Románia és Magyarország kulturális kapcsolatában az a 2005-ös kormányközi megállapodás, aminek alapján évente megrendezik a bukaresti Magyar Filmhetet és a budapesti Román Filmhetet. Ebből az alkalomból nemcsak a magyar film mutatkozik be Bukarestben, hanem egyre inkább a magyar kultúra. A múzeumigazgató kitért arra is, hogy a Magyar Filmhét alkalmából Both Miklós gitárművész alkotóműhelyt tart fiatal román zenészek számára.

A sajtótájékoztatón jelen volt Hartyándi Jenő, a Mediawawe összművészeti zenei és filmfesztivál igazgatója, aki az MTI kérdésére elmondta: egy-egy nemzetközi és magyar rövidfilm-válogatást mutatnak be a 2013-as termésből, ami reprezentatív a magyarországi fesztivál rövidfilm-felhozatala szempontjából. Az idei Magyar Filmhét meghívott fesztiválja ugyanis a Mediawawe, amelyet vasárnap egy kiállításon is bemutattak a Balassi Intézetben Radu Igazság román filmes szakember által készített fotókon keresztül.

Hartyándi Jenő kiemelte: a bukaresti jelenléttől azt várják, hogy ösztönözni fogja az újabb román művészeket a Mediawawe-en részvételre, hiszen eddig is számos román alkotó neve kapcsolódott valamilyen módon a 23 éves magyarországi fesztiválhoz. Az ilyen együttműködések kialakulásához azonban szükség van olyan találkozókra, mint a Magyar Filmhét, ahol az alkotók leülnek egymással beszélgetni, mert az internet nem elég a tartós és elkötelezett együttműködések létrejöttéhez – mondta Hartyándi Jenő.

A Magyar Filmhét programjában nyolc játékfilm, valamint dokumentum- és rövidfilmek szerepelnek. A program Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmjével kezdődik.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!