Hírek

Novemberben startol az 1. Budapesti Nemzetközi Sportfilm Fesztivál

2020. november 12-18. között kerül megrendezésre az Art+ Cinemában az 1. Budapesti Nemzetközi Sportfilm Fesztivál, ráadásul igazi sztárparádéval.

Magyarországon ez az első komolyabb kezdeményezés, hogy a hazai közönség figyelmét is ráirányítsák a sportfilmekre, olyan sportolók segítségével, mint Csisztu Zsuzsa, Temesvári Andrea, Erdei Zsolt vagy Bárdosi Sándor, az esemény fővédnöke pedig Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és filmproducer. A fesztivál hat egészestés dokumentumfilmet és hét játékfilmet foglal magában, melyek közül több Magyarországon itt lesz látható első ízben.

A dokumentumfilmek után minden alkalommal ismert sportolók, sportszakemberek beszélnek az alkotások kapcsán,

illetve közönségtalálkozókra is lesz lehetőség a fesztiválon.

November 12-én 19 órától lesz látható a Túl minden határon című dokumentumfilm, amely az olimpiai bajnok ritmikus gimnasztikázó Margarita Mamunról szól. A film után Csisztu Zsuzsa olimpiai nyolcadik helyezett tornász, műsorvezető és Varga Dóra 38-szoros magyar bajnok ritmikus gimnasztikázó beszélgetnek a film kapcsán.

November 13-án 19 órától a Becsúszó szerelem című vígjáték lesz megtekinthető a fesztiválon, amely egy romantikus komédia a focihuligánokról. A vetítés után Nagy Viktor Oszkárral, a film rendezőjét, Thuróczy Szabolcs színész és focidrukkert, valamint Pillér Ádám színészt kérdezheti a közönség.

November 14-én 19 órától a Zlatan Ibrahimovic életéről szóló dokut, a Zlatant mutatják be. A film körüljárja a Zlatan-jelenséget, középpontba pedig a focista sztárrá válását állítja. A film után Kele János focirajongó közgazdásszal, újságíróval és egy meglepetésvendéggel beszélgethet a közönség.

November 15-én 19 órától

a program egyik csúcspontja, a Maradona lesz műsoron.

A film rendezője az Oscar díjas Amy – Az Amy Winehouse-sztorit is jegyző Asif Kapadia, aki ezúttal Diego Maradona életét vitte színre. A Maradona korábban nem látott archív felvételeket is felhasználva mutatja be a nyolcvanas évek ikonját a Napoli-évektől a vébécímig. A vetítés után Puzsér Róbert műsorvezető, publicista lesz a vendég.

November 16-án 19 órától az Athéné fonákja – A női tenisz nyomában című filmet láthatjuk, amiben megszólal többek között Serena Williams, Martina Hingis, Billie Jean King, Martina Navratilova és Chris Evert. A filmet követően Temesvári Andreával, a Grand Slam-győztes teniszezővel beszélgethetnek a nézők.

November 17-én 19 órától a Puszta ököllel című film következik, ami a kesztyű nélküli ökölharc hagyományaiba nyújt betekintést. A vetítés után Erdei Zsolt olimpiai bronzérmes, két súlycsoportban is világbajnok ökölvívó és Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó, világbajnoki bronzérmes szumós lesznek a vendégek.

A fesztivál november 18-án zárul. 19 órától lesz műsoron

a Munkáskupa című film, amely különösen rendhagyó a felhozatalban: a 2022-es katari világbajnokság helyszíneit építő munkásokat mutatja be,

akiknek az építtető cég az embertelen körülményeket enyhítendő, egy Munkáskupa bajnokságot szervez. Ezen a napon a meghívottak Skardelli György Kossuth-díjas építész, a Puskás Aréna vezető tervezője, illetve egy meglepetésvendég lesznek.

íme a fesztivál logófilmje:

Kiss Gergely így nyilatkozott a fesztivál és a sportfilmek kapcsán: „Az elmúlt évtizedekben sok ikonikus sport témájú film készült a nagyközönség számára. Ezeket nagyon sokan látták, erős mondatai és jelenetei a tudatunkba égtek ösztönző jelleggel. Másrészt

az informatív sport dokumentumfilmek jelentősége is megnőtt, a kiemelkedő sztárok, sorsok, események bemutatása egyre kiemeltebb szerepet kap,

hiszen a sport hőseire, a legnagyobb versenyekre százmilliók figyelnek. Ezért is jó, hogy ezen a fesztiválon több alkotás is megtekinthető, szakértőkkel közösen kielemezhető. Filmproducerként örömmel és felelősséggel fogtam én is munkatársaimmal a száz évvel ezelőtt élt, kicsit elfeledett nagy bajnokaink Halassy Olivér és Fuchs Jenő történetének bemutatásához. Motivált a lehetőség, hogy elérhetőbbé tegyük a ma emberének ezeket a korszakos magyar zseniket, akik ha napjainkban élnének, maximálisan ismertek lennének.”

Az említett alkotások mellett

az elmúlt évek legjobb, sport témájú játékfilmjei is megtekinthetőek lesznek

az 1. Budapesti Nemzetközi Sportfilm Fesztiválon. Így az Én, Tonya, a Tonya Harding műkorcsolyázó életéről szóló Oscar-díjas alkotás és a Borg/McEnroe, amely a Björn Borg és John McEnroe közötti összecsapást mutatja be. Szintén szerepel a fesztivál műsorán a Pelé, amely az idén 80 éves focilegenda előtt tiszteleg, vagy a Szabadúszók, amely a szinkronúszást állítja középpontba, ráadásul férfiak főszereplésével. Láthatjuk még az illegális fogadásokról szóló Meztelen befutó című filmet és A hűségest, ami bankrablókat és autóversenyzőket állít középpontba.

A fesztivál Lugosi-teremben sorra kerülő vetítéseire a jegyár 900 forint, a Kertész-terem vetítéseire pedig 600 forint. A jegyelővétel október 28-ától lehetséges az Art+ Cinema mozipénztárában, interneten a mozi Facebook-oldalán, ide kattintva, a mozi weboldalán pedig november 5-től. A fesztivál részletes programja itt található.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com