Hírek

Nyakunkon minden idők legrosszabb Oscar-gálája

Kép: Fórum Hungary

Még el sem startolt a 2019-es Oscar, mégis a ceremónia felett olyan sűrűn összezártak a fellegek, hogy nehéz elképzelni, hogy bármi jó süljön ki belőle.

Katasztrofálisak az idei Oscar-díjátadó előjelei. A leghíresebb filmes díjkiosztó háza tájáról egyre hajmeresztőbb hírek érkeznek, így egyre kisebb az esélye annak, hogy a másfél hét múlva megrendezendő esemény ne fulladjon totális kudarcba.

A botrányok sorát a nyári bejelentés nyitotta meg, mikor is az Akadémia a legjobb populáris film díját tervezte bevezetni, ami akkora ellenállásba ütközött, hogy szinte azonnal vissza is vonták az ötletet. A népszerű blockbustereknek szánt kategória nagyjából hasonló gettósítás lett volna, mint amit a nem angol nyelvű produkcióknak kell elszenvedniük a maguk szegregált kategóriájában. Az idei legjobb film jelöltek közé enélkül is bekerült a dollár százmilliókat halmozó Fekete párduc és Bohém rapszódia.

Kevin Hart, az idei majdnem házigazda

Aztán annak rendje és módja szerint Kevin Hartot végre kinevezték a 2019-es ceremónia házigazdájának. Miután a népszerű komikus-színészt régi, homofóbnak titulált tweetjei miatt lekaraktergyilkolták, a humorista köszönte szépen és visszamondta a gálaszereplést. A díjátadó azóta sem talált házigazdára, így nagyon úgy tűnik, hogy a minden idők legkínosabb nyitányával rendelkező 1989-es Oscar-gála óta először ismét házigazda nélkül bonyolítják le az eseményt. Az Oscar híres díjátadókkal kompenzálná a házigazda hiányát, ám a korábbi tradíciókkal ellentétben a színészi kategóriák győzteseit nem az előző év díjazottja hirdetik ki. Ez ellen az Én, Tonyáért Oscart nyerő Alisson Janney szólalt fel, akit azóta kompenzálás gyanánt felvettek a díjátadók közé.

A legújabb hírek szerint a háromórás műsoridő végett minden díjazottnak szigorúan 90 másodperce lesz elmondani köszönőbeszédét. Sőt, az eseményen hagyományosan előadott eredeti betétdal jelölteknek is mindössze alig egy percük lesz majd a performansz bemutatására. Ami érdekes, mert például a kategória toronymagas esélyese, a Csillag születik Shallowja el sem ér ennyi idő alatt a refrénig.

A Roma a legjobb operatőrnek járó szobor fő várományosa

Az elmúlt évek legrövidebb Oscarjának szánt eseményen négy kategória győztesét az adásszünetben jelentik be, így a legjobb operatőr, legjobb vágás, legjobb smink és a legjobb élőszereplős rövidfilm díjazottjainak beszédét nem láthatjuk majd az élőközvetítés során. Ha mindezt 2017-ben vezetik be, nézhettük volna a kólareklámokat Deák Kristóf és a Mindenki győzelme helyett. Érdekes egybeesés, hogy a 24-ből pont azt a 4 kategóriát nem közvetíti a Disney tulajdonában levő ABC, melyben a stúdió filmjei nem érdekeltek. A döntés ellen számos híresség, köztük az operatőri kategória nagy várományosa, Alfonso Cuarón és a tavalyi legjobb film díjas A víz érintése rendezője, Guillermo del Toro is felszólalt, valamint az Amerikai Operatőrök Szakszervezete nyílt levélben adott hangot nemtetszésének.

A 91. Oscar-díjátadót február 24-én rendezik a hollywoodi Dolby Színházban. Az ABC televízió több mint 225 országban és régióban fogja sugározni világszerte. Magyarországon az új TV2-s csatorna, a Moziverzum fogja közvetíteni az Oscar-gálát.

 

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com