Hírek

Hamarosan nyitnak a cseh és a skandináv mozik

A Cseh Köztársaság az elsők között van Európában, amely korlátozott kapacitással nyitja meg a mozikat, miután a kormány enyhítette a nyilvános összejövetelekre vonatkozó szabályokat.

A szomszédos országban május 11-én nyitnak ki újra a filmszínházak. A kulturális, társadalmi és sportrendezvényeket ettől a naptól kezdődően 100 fős létszámlimittel rendezhetik meg a Cseh Köztársaságban. Így határozott az ország egészségügyi minisztere, Adam Vojtech (ANO) – írja a Kafkadesk nevű portál.

Úgy nyilatkozott, hogy ez

a döntés egybevág a kormány azon tervével, melynek részeként fokozatosan lazítani kívánják a koronavírus-járvány elleni intézkedéseket az elkövetkező hetekben.

Ugyanez a létszámkorlát vonatkozik a színházakra, koncerttermekre, esküvőkre, egyházi eseményekre is. Magyarországhoz hasonlóan a cseheknél is március közepén hirdették ki a Covid-19 világjárványra vonatkozó vészhelyzetet.

Európában nemcsak a szomszédunkban, hanem a skandináv térségben is készülnek a szórakoztatóipar újraindítására. Norvégia azt is bejelentette, hogy náluk a mozik még korábban, május 7-étől várják újra a nézőket, vetítésenként 50 fős kapacitással. Hasonló korlátozások vannak érvényben a válság kezdete óta a szomszédos Svédországban, amely egyike azon kevés országoknak, ahol még nem valósították meg a teljes bezárást, és lehetővé tették a mozik és más közösségi helyszínek nyitva maradását, bizonyos korlátozásokkal és a szükséges szociális távolságtartási követelményekkel együtt.

A nemzetközi film- és televíziós sorozatgyártás egyik legfontosabb célpontja, a Cseh Köztársaság filmiparát súlyosan sújtotta a világjárvány és az egész Európában bevezetett karantén: a filmgyártás ebben az évben 75% -kal eshet vissza, a cseh audiovizuális gyártók szerint Egyesület (APA). De „ha a cseh vetítőhelyek újra megnyílhatnak, az örvendetes fejlemény lenne a szórakoztatóipar újraindításában” – írja a The Hollywood Reporter.

A Cseh Köztársaságban a filmterjesztés egyébként gyorsan alkalmazkodott az új helyzethez. Az online platformok mellett több városban autósmozikban nézhettek filmeket az emberek kocsijuk biztonságában.

Korábban a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivált is lemondták a világjárvány miatt. A szervezők bejelentették, hogy összekapcsolódnak más nagyobb nemzetközi fesztiválokkal, például Velencével, Cannes-nal vagy Torontóval, hogy elindítsák a We are One: A Global Film Festival nevű kezdeményezést, egy online rendezvényt, amelynek keretében az idén törölt fesztiválok legjobb alkotásaiból válogatva vetítenek.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés