Hírek

Nyolc magyar filmnek is a Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz premierje

Idén június 23-26. között tartják a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol négy magyar nagyjátékfilm, három tévéfilm és egy dokumentumfilm premierjét is láthatjuk, köztük Nagy Dénes Ezüst Medve-díjas alkotását, a Természetes fényt is.

Június 23-án Varsics Péter romantikus vígjátékával, az Így vagy tökéletes díszbemutatójával Veszprémben kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál. A filmet június 25-én 21 órakor, Balatonfüreden, a Tagore sétányon is levetítik, utána közönségtalálkozó lesz az alkotókkal. Június 24-én 21 órakor lesz Molnár Áron és Bányai Kelemen Barna főszereplésével Herendi Gábor új alkotása, a Toxikoma premierje a veszprémi Hangvillában. Június 25-én, pénteken 15 órakor

Tudomány és Mozgókép címmel, a Pannon Egyetemmel együttműködve Herendi Gábor és Szabó Győző részvételével beszélgetést tartanak

Veszprémben, az Óváros téren a Toxikomáról és a drogfüggésről. Aznap 21:30 -kor Balatonfüreden a Balaton moziban vetítik a filmet, ahol a közönség találkozhat Herendi Gáborral, Szabó Győzővel és Molnár Áronnal.

Június 25-én, pénteken 17 órakor a veszprémi Hangvillában tartják Krasznahorkai Balázs elsőfilmes alkotása, a Hasadék premierjét, amely egy magashegyi tájakon játszódó, érzékeny apa-fiú történet. Szintén 25-én, 18.30-kor a füredi Balaton moziban, premier előtt mutatják be az elsőfilmes Nagy Dénes Ezüst medve-díjas filmjét, a Závada Pál regénye alapján készült, a II. világháborúban játszódó Természetes fényt, amely után közönségtalálkozóra lesz lehetőség az alkotókkal.

Ugyanezen a napon, 20 órakor a veszprémi Hangvillában debütál a szintén elsőfilmes Badits Ákos Űrpiknik című sci-fi vígjátéka Walters Lilivel és Takács Zalánnal a főszerepben. Különc főszereplőik magukra vállalják a bolygó – és azon belül is főként Zalatnay Sarolta – megmentését. A július 1-én országosan mozikba kerülő film díszbemutatóján jelen lesznek a film alkotói, a vetítést pedig Freakin’ Disco koncert követi az Expresszóban.

Pénteken 16:15-kor a füredi Balaton moziban tartják Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmjének premierjét, mely éveken át kíséri Éva és gyermeke történetét, aki tizenhat évesen transznemű férfiként a Tobi nevet választotta. Június 26-án 15 órakor lesz Tolvaly Ferenc Szent Ignác útja – Camino Ignaciano című dokumentumfimjének premier előtti vetítése, mely négy fiatal zarándok belső lélekútját mutatja be az El Caminon.

Mindezek mellett három tévéfilm is a Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz először látható. Június 24-én 13 órakor Cseke Péter Csoportterápia című alkotása a füredi Balaton moziban debütál, 15 órakor a veszprémi Agórában lesz Paczolai Béla Pacsirta című tévéfilmjének a premiere. Madarász Isti Ecc-pecc című munkáját pedig 22 órakor a füredi Balaton moziban vetítik. A fesztiválon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit június 9-étől a honlapon lehet megtenni: www.mozgokepfesztival.hu. További információk a fesztivál Facebook -és Instagram-oldalán olvashatók.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.