Hírek

Nyolc nő vádolja szexuális zaklatással Max Landist

Mandatory Credit: Photo by Katie Jones/Shutterstock (8971138ih) Max Landis Entertainment Weekly party, Comic-Con International, San Diego, USA - 22 Jul 2017

Szexuális zaklatással, erőszakkal, érzelmi manipulációval és bántalmazással vádolják Max Landis forgatókönyvírót. A The Daily Beast egy hatalmas leleplező írásban gyűjtötte össze nyolc nő történetét, akik Landis áldozatai voltak.

Nyolc nő történetét gyűjtötte össze a The Daily Beast, akikben az a közös, hogy mindegyiküket bántalmazta Max Landis: szexuálisan, fizikailag vagy érzelmileg. Ketten nevüket vállalva szólalnak meg az írásban, öten csak álnéven, a nyolcadik nő pedig már 2008-ban feljelentette Landist erőszaktevésért, de azt az ügyet végül ejtették.

Max Landis amerikai forgatókönyvíró, a rendező John Landis fia, aki olyan filmeket készített, mint a Blues Brothers vagy az Amerikába jöttem. A fiatalabb Landis 2012-ben lett ismertebb, amikor Josh Trankkel együtt megírta Az erő krónikájának forgatókönyvét. Olyan filmeket írt még, mint a Me Him Her (ezt rendezte is), a James McAvoy és Daniel Radcliffe főszereplésével készült Victor Frankenstein és a Netflix urban fantasyje, a Bright. Ezen túl rendezett videóklipet Ariana Grandénak, és Dirk Gently holisztikus nyomozóirodájának sorozatadaptációját is ő írta.

2013-ban már botrányba keveredett egy interjú miatt,

amelyben lenézően beszélt a nőkről, és a Bright bejelentésekor is ellepték a Netflix Twitter-felületét a Landist támadó tweetek. A The Daily Beast terjedelmes leleplező cikkének megjelenése után Josh Trank is elhatárolódott tőle. „Száz százalékosan elhiszem Maxről a cikk minden szavát” – írta tweetjében. – „Kitiltottam Az erő krónikájának forgatásáról, és 2012 óta nem is beszéltem vele.”

https://twitter.com/joshuatrank/status/1141043649456877568?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1141043649456877568&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.indiewire.com%2F2019%2F06%2Fmax-landis-abuse-allegations-bad-movies-1202150940%2F

A The Daily Beastnek nyilatkozó nők hasonló történeteket osztottak meg Landisről. Többen arról számolnak be, hogy a férfi fojtogatta őket. Rendszeresen tett barátnői testére nyilvánosan dehonesztáló megjegyzéseket, vagy szeretkezés előtt/közben fenyegette őket, hogy sírjanak. Van, akit filmforgatás alatt zaklatott. Azt szintén több nő is megemlítette, hogy Landis miatt érezték magukat valahová tartozónak, mert ismerősök nélkül érkeztek Los Angelesbe, és a férfi volt az, aki bevezette őket a Colour Society becenevű baráti körébe. Az egyik nyilatkozó szerint ez a több száz főt számláló társaság már-már szinte szektajellegű volt, és

Landis arra használta, hogy a lányokat magához édesgesse, akikre nem tekintett emberként.

Max Landis nem reagált a vádakra. Jelenleg több filmje is előkészületi fázisban van. A Warner Brothers 2016-ban felkérte egy Pepe lö Pici (ő a hősszerelmes borz a Bolondos dallamokból) szereplésével készülő film forgatókönyvének megírására. Ezentúl dolgozik még a nehezen készülő Deeperön, illetve remake formájában újrarendezi édesapja Egy amerikai farkasember Londonbanját. Korábban közreműködött a Chloë Grace Moretz szereplésével készülő Shadow in the Cloud világháborús horrorban, de onnan még idén áprilisban távozott.

Avatar

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya