Hírek

Nyomtalanul eltűnt lány, generációs dramedy, megvakuló anya és szökésben lévő bácsi az Inkubátor Programban

Breier Ádám, Hevér Dániel, Mayer Bernadett és Podhradská Lea első mozifilmjeire szavazott meg gyártási támogatást a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága. A pályaindító alkotások fejlesztése és gyártása a Filmintézet Inkubátor Programjának szakmai és anyagi támogatásával valósul meg.

Júliusban kezdődik a forgatása Podhradská Lea forgatókönyvíró-rendező Apám lánya címmel készülő kreatív dokumentumfilmjének, mely egy nyomtalanul eltűnt fiatal lány története, akitől évtizedekkel később egy levél érkezik. A film egy valóságos és egy családi, lélektani utazás egyszerre, navigálja nézőjét múlt és jelen között, miközben szembesíti szereplőit döntéseikkel. A lányt senki sem kereste, mégis mindenkinek van egy története arról, hogy ki ő és miért tűnt el. A Szlovákiában és Spanyolországban is forgó filmet a tervek szerint 2024 tavaszán láthatja a közönség, producere Meggyes Kriszta és Lévai Balázs. (NFI támogatás: 30 millió Ft)

Már javában tart a szereplőválogatás a Lefkovicsék gyászolnak címmel készülő keserédes dramedyhez (képünkön), melyben egy zsidó család három generációjának férfi tagjai egy shiva során kénytelenek szembenézni családjuk átörökített traumáival és az ebből fakadó diszfunkcionalitással. Breier Ádám rendezőt saját családja identitásának konfliktusai inspirálták – nem véletlen, hogy Csaba Bálint társíróval a történetet egy zsidó gyászfolyamat köré rendezték, hiszen így a közönség egyszerre nyerhet betekintést ezen diaszpóra hétköznapijaiba és különleges rituáléiba is, mindezt elkerülhetetlen vitákkal, szentimentalizmussal és egyben sok-sok humorral fűszerezve. A forgatás augusztusban kezdődik, a 2023-as őszi mozibemutatóra tervezett alkotás producere Felszeghy Ádám, Ausztics Andrea és Kázmér Miklós. (NFI támogatás: 100 millió Ft)

Szemem fénye címmel készül Mayer Bernadett első egész estés alkotása, mely egy kettős felnövéstörténet.

Főhőse, az érettségi előtt álló fiú egy külvárosi panelben él bohém, művészettörténetet tanító anyjával, akinek élete gyökeres fordulatot vesz, mikor cukorbetegsége miatt elkezdi elveszíteni a látását. Nem csak a fiúnak kell idejekorán megbirkóznia a rázuhanó felelősség súlyával, de az anyának is át kell értékelnie a megváltozott, sőt a korábbi élethelyzetéhez és a fiához való viszonyát is. A rendező és Tóth Mária Erzsébet forgatókönyvéből készülő film forgatása nyáron kezdődik, a tervezett bemutatója 2024 első fele. A fiú főszereplőt még keresik, az anya szerepére a rendező kezdettől fogva Für Anikót álmodta meg. A Szemem fénye producere Petrovits Genovéva, koproducere Baranyi-Gyurin Zsuzsanna. (NFI támogatás: 100 millió Ft)

Szeptemberben kezdődik Hevér Dániel Valami madarak című első filmjének öt hetes forgatása. A rendező és Kertész Zsanett forgatókönyvéből készülő dramedy főszereplői egy idősödő férfi és egy impulzív tinédzser lány, akik összefognak a világ ellen, amikor megpróbálják kijuttatni a férfit az idősek otthonából. A Dreissiger László producer vezetésével készülő film tervezett bemutatója 2023 ősze. (NFI támogatás: 100 millió Ft)

A 2015-ben életre hívott Inkubátor Program népszerű a pályakezdők körében, évente közel 70 pályázat érkezik.

A Program keretében már 38 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és mintegy 20 el is készült, köztük volt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt.

A már bemutatott filmek között volt Kárpáti György Mór a 48-as szabadságharc leverése után játszódó, Guerilla című történelmi drámája és Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmje, mely az első magyar mozifilm volt kifejezetten a Z-generációról, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámája, mely egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé engedett bepillantást. Visky Ábel Mesék a zárkából című alkotása a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szakmai zsűrijétől elnyerte a fődíjat a magyar filmek versenyében. Grosan Cristina 30-asok útkereséséről szóló dramedy-ja, A legjobb dolgokon bőgni kell a szarajevói, míg Kis Hajni Külön falka című szívszorító és felemelő apa-lánya drámája a Karlovy Vary filmfesztiválon mutatkozott be a nemzetközi közönségnek és a hazai mozik is bemutatták. Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Legjobb tudomásom szerint című drámája, több külföldi fesztiválszereplést követően volt látható a mozikban.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com