Hírek

Nyugdíjba megy a filmtörténet egyik legnagyobb alakja, Jean-Luc Godard

Forrás: Getty Images

Az egyik legfontosabb francia új hullámos rendező, Jean-Luc Godard utolsó két filmjére készül. Egy friss interjúban beszélt a mester arról, hogy elköszön a mozik világától.

Bő 65 éves pályafutását követően, amelyet egy-két rövidfilm után a máig éltetett 1960-as Kifulladásig követett, Jean-Luc Godard filmes karrierjének végéhez közeleg.

Maga az alkotó beszélt arról, hogy két forgatókönyv még előtte áll, aztán végleg elbúcsúzik a moziktól.

A 90 éves rendező a francia új hullám oszlopos alkotója volt, aki közel 130 filmmel örvendeztette meg a közönséget az elmúlt fél évszázadban. Godard munkáit számtalanszor díjazták a legnagyobb filmfesztiválok: többek között Berlinből, Cannes-ból és Velencéből is hozott már haza szobrokat. 2011-ben az Akadémia pedig különdíjjal jutalmazta az alkotót egész munkásságát méltatva.

Mi 2018-ban Cannes-ban egy bizarr sajtótájékoztatón találkoztunk a világhírű rendezővel.

Filmjei között olyan remekeket találunk, mint Bolond Pierrot, A kis katona, az Egy férjes asszony, A megvetés, a Balszerencsémre vagy A mi zenénk.

De az elmúlt bő tíz évben is aktívan dolgozott még Jean-Luc Godard: a Film socialisme, a Godard: Búcsú a nyelvtől és a The Image Book is mind az elmúlt évtized termékei már.

Az alkotó állítólag még két forgatókönyvet megír, aztán befejezi filmes pályafutását. Arról ugyan nem beszélt, hogy vajon ő maga is rendezné-e meg a darabokat, de eddigi munkásságát elnézve szinte biztosak lehetünk benne, hogy igen.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés