Hírek

Óbudán forgat Bille August

Az óbudai Zichy-kastélyban forgatja Kysset című új filmjének néhány jelenetét az Oscar-díjas dán filmrendező, Bille August. 

A Kysset története Stefan Zweig Nyugtalan szív című regényén alapul. A film fontosabb szerepeit Esben Smed és Clara Rosager alakítja, a világsztár Lars Mikkelsen egy mellékszerepben tűnik fel. A Hódító Pelle és az 1998-as Nyomorultak rendezője évek óta tervezi filmre vinni Zweig regényét, mert szerinte ez a világ legszebb és legfurcsább szerelmes története. A regény eredetileg az Osztrák-Magyar Monarchiában játszódik, egy szerelmi történet az első világháború idején, melyet a rendező dán kontextusba helyezett át.

A Kysset Magyarországon kilenc napig, első sorban külső helyszíneken forog, a film nagyobb része Dániában készül. Dolgoznak a komáromi monostori erődben, Pátyon és az óbudai Zichy-kastélyban is,  valamint Szomoron, ahol világháborús jelenetet vesznek fel.

A film operatőre Sebastian Blenkov, aki többek közt az Ádám almái című feketekomédiát készítette,  látványtervezője pedig Jette Lehmann, aki  Lars Von Trier Melankólia című filmjében működött közre. A bemutató 2022-re várható.

A Kysset (részben) magyarországi forgatása is bizonyítja azt, hogy a hazai filmipar egyre magasabbra ível a nemzetközi filmes térképen, a helyszínek, a munkaerő és a gyártási körülmények egyre több produkciót hoznak az országba. Jelenleg forog Yorgos Lanthimos legújabb filmje, budapesti stúdióban forgott a Dűne és a Fekete özvegy is, hogy csak pár példát említsünk.

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com