Hírek

Oké, hogy nyílnak a mozik, de mit fogunk nézni?

A héten meghozott döntés szerint szombattól ismét üzemelhetnek a mozik. Körbenéztünk hát, mit lehet majd nézni az újra kinyíló termekben.

A március közepén életbe lépő veszélyhelyzettel a Kormány először a 100 főnél nagyobb rendezvényeket, majd minden moziüzemetetési lehetőséget betiltott a járvány elleni védekezés jegyében. Az ezen a héten bejelentett feloldással hamarosan ide is lehetőségünk lesz visszatérni.

A mozihálózatok közül először a budapesti Lurdy és Eurocenter mozikat, illetve a tatabányai Vértes Mozit üzenetet MiMozink nyit, így Budapesten biztosan, de lehet, hogy országosan is a Lurdy-ház szombat reggel 10 órai vetítése a Sonic, a sündisznó lesz az első film, amire közönség is beülhet. A Budapest Film, ami a főváros 5 művészmoziját és a Corvin mozit is üzemelteti, 25-én, csütörtökön nyit ki újra. Liszka Tamás igazgató tájékoztatása szerint minden mozit teljes mértékben, kivéve a Corvint, ahol a hat teremből kezdetben négyet nyitnak meg a várhatóan fokozatosan újrainduló érdeklődés miatt.

Tehát legkésőbb a legnagyobb hálózat, a Cinema City mozik nyitnak újra: az ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint július előtt biztosan nem mehetünk a hazai multiplex mozikba.

Egy mozi újranyitása is számos feladattal jár, ennél viszont komplexebb ügy a forgalmazói kérdés. Avagy kinyitnak a mozik, de vajon mit fognak vetíteni? A forgalmazók részéről egy premierfilmet komoly marketingmunka előz meg, amire az újranyitásról szóló döntésig csak fékezett habzással kezdtek bele a cégek.

Tehát amelyik mozi ki is nyit, egyelőre a márciusig bemutatott filmek közül válogathat. De legalább így lehet pótolni az olyan, korábban esetleg elmaradt darabokat, mint A láthatatlan ember Elisabeth Moss főszereplésével vagy a Guy Richie rendezte Úriemberek.

A Filmforgalmazók Egyesülete információi szerint július 2. előtt új premier nem várható, és akkor is részben a Budapest Film által a járvány alatt beindított Távmoziban alternatív premeren átesett filmek, amibe leginkább a Mozinet forgalmazó biztosította az alapanyagot. Így jön július 2-án az Európai Fimdíjra (is) jelölt olasz maffiafilm, Az első áruló. 2-án érkezik még a magyarhangya Oscar-jelölt lengyel filmje, a Corpus Christi, amit szintén feltűnt néhány premier előtti vetítésre az online moziban, 9-étől pedig moziban is látható a Távmozi első filmje, a 2018-as A láthatatlanok.

Lesznek azért teljesen új filmek is. A tavaly, valóságosan megtartott Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjából a Dardenne-fivérek Az ifjú Ahmed című filmje érkezik, Jessica Chastain pedig az AVA című akciófilmben játszik bérgyilkost.

Jessica Chastain az AVA című akciófilmben

Az igazi blockbuster szezon így a hónap második felére csúszik, de nem marad el! Az amerikai dátumokhoz igazodva mutatják be itthon is július 23-án a Disney animációs film élőszereplős változatát, a Mulant, július 30-án pedig Christopher Nolan állítólagos Eredet folytatását, a Tenetet. A járvány időszakának egyik leggyakrabban emlegetett témája az volt, moziba fog-e visszatérni a brit sztárrendező legújabb filmje.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya