Hírek

Oké, hogy nyílnak a mozik, de mit fogunk nézni?

A héten meghozott döntés szerint szombattól ismét üzemelhetnek a mozik. Körbenéztünk hát, mit lehet majd nézni az újra kinyíló termekben.

A március közepén életbe lépő veszélyhelyzettel a Kormány először a 100 főnél nagyobb rendezvényeket, majd minden moziüzemetetési lehetőséget betiltott a járvány elleni védekezés jegyében. Az ezen a héten bejelentett feloldással hamarosan ide is lehetőségünk lesz visszatérni.

A mozihálózatok közül először a budapesti Lurdy és Eurocenter mozikat, illetve a tatabányai Vértes Mozit üzenetet MiMozink nyit, így Budapesten biztosan, de lehet, hogy országosan is a Lurdy-ház szombat reggel 10 órai vetítése a Sonic, a sündisznó lesz az első film, amire közönség is beülhet. A Budapest Film, ami a főváros 5 művészmoziját és a Corvin mozit is üzemelteti, 25-én, csütörtökön nyit ki újra. Liszka Tamás igazgató tájékoztatása szerint minden mozit teljes mértékben, kivéve a Corvint, ahol a hat teremből kezdetben négyet nyitnak meg a várhatóan fokozatosan újrainduló érdeklődés miatt.

Tehát legkésőbb a legnagyobb hálózat, a Cinema City mozik nyitnak újra: az ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint július előtt biztosan nem mehetünk a hazai multiplex mozikba.

Egy mozi újranyitása is számos feladattal jár, ennél viszont komplexebb ügy a forgalmazói kérdés. Avagy kinyitnak a mozik, de vajon mit fognak vetíteni? A forgalmazók részéről egy premierfilmet komoly marketingmunka előz meg, amire az újranyitásról szóló döntésig csak fékezett habzással kezdtek bele a cégek.

Tehát amelyik mozi ki is nyit, egyelőre a márciusig bemutatott filmek közül válogathat. De legalább így lehet pótolni az olyan, korábban esetleg elmaradt darabokat, mint A láthatatlan ember Elisabeth Moss főszereplésével vagy a Guy Richie rendezte Úriemberek.

A Filmforgalmazók Egyesülete információi szerint július 2. előtt új premier nem várható, és akkor is részben a Budapest Film által a járvány alatt beindított Távmoziban alternatív premeren átesett filmek, amibe leginkább a Mozinet forgalmazó biztosította az alapanyagot. Így jön július 2-án az Európai Fimdíjra (is) jelölt olasz maffiafilm, Az első áruló. 2-án érkezik még a magyarhangya Oscar-jelölt lengyel filmje, a Corpus Christi, amit szintén feltűnt néhány premier előtti vetítésre az online moziban, 9-étől pedig moziban is látható a Távmozi első filmje, a 2018-as A láthatatlanok.

Lesznek azért teljesen új filmek is. A tavaly, valóságosan megtartott Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjából a Dardenne-fivérek Az ifjú Ahmed című filmje érkezik, Jessica Chastain pedig az AVA című akciófilmben játszik bérgyilkost.

Jessica Chastain az AVA című akciófilmben

Az igazi blockbuster szezon így a hónap második felére csúszik, de nem marad el! Az amerikai dátumokhoz igazodva mutatják be itthon is július 23-án a Disney animációs film élőszereplős változatát, a Mulant, július 30-án pedig Christopher Nolan állítólagos Eredet folytatását, a Tenetet. A járvány időszakának egyik leggyakrabban emlegetett témája az volt, moziba fog-e visszatérni a brit sztárrendező legújabb filmje.

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, felelős szerkesztő. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés